I år er det 108. gang, at vi fejrer Kvindernes Internationale Kampdag i Danmark


Posted On mar 8 2018 by

I år er det 108. gang, at vi fejrer Kvindernes Internationale Kampdag i Danmark.

Efter mere end et århundredes kamp er det på høje tid at få reel ligestilling på arbejdsmarkedet, men det kræver politisk handling: Lad os lave en national målsætning om ligeløn i 2030.

Skriver enhedslisten i deres nyhedsbrev – og fortsætter

Omsorgsfag er guld værd

Faktum er, at danske mænd fortsat tjener 15 pct. mere end kvinder i gennemsnit. F.eks. får mandlige butiksassistenter i snit 180,61 kr. i timen, mens kvindelige nøjes med 156,52 kr. for samme arbejde.

Værre ser det ud, når man sammenligner på tværs af fag. Lønmæssigt halter kvindedominerede fag langt efter fag, hvor flest mænd arbejder. Mens mandlige svejsere med 3 års erhvervsuddannelse har en timeløn på 218,57 kr., får kvindelige SOSU’er, hvis uddannelse er knapt et år længere, kun 186,68 kr.

National målsætning om ligeløn i 2030

Det er dybt godnat, for det arbejde, som især kvinder udfører på plejehjem, hospitaler og i børnehaver, er fuldstændig afgørende for vores samfund. Dét skal afspejles i lønningsposerne.

Derfor foreslår Enhedslisten, at alle partier forpligter sig på en målsætning og en handleplan for retfærdig og lige løn uanset køn senest i 2030.

Vi har selv konkrete forslag til handleplanen, f.eks. at afsætte en ligelønspulje til at hæve lønnen i lavtløns- og kvindedominerede fag.

Hjælp med at kræve lige løn

Uanset hvad er det hamrende vigtigt, at vi ikke ser endnu en generation af piger og drenge vokse op uden at få samme løn for samme arbejde.

Lad os nu få ligeløn

I dag er det kvindernes internationale kampdag.Det er i dag, vi fejrer de mange sejre, som vi i fællesskab har vundet for ligestillingen. Men det er også dagen, hvor vi minder hinanden om, at der er lang vej igen, før vi har reel ligestilling mellem kønnene.For eksempel får mange kvinder stadig langt mindre i løn end mænd for det samme arbejde. Det skal vi have lavet om på.God kampdag til alle!

Opslået af Enhedslisten på 7. marts 2018

Derfor skal der politisk handling til og et solidt fokus på problemet. På Enhedslistens hjemmeside findes grafikker og en video, som du kan dele på sociale medier, så vi kan aflive myten om, at der ikke er mere at kæmpe for på ligestillingsfronten. Du kan også læse om alle vores forslag til at få sat skub i ligelønnen.

Det er der i allerhøjeste grad brug for. Ikke blot 8. marts, men hele året. God kampdag!

[pdf-embedder url=”http://df-nyt.dk/blog/wp-content/uploads/2018/03/ÅM17_Ligelønsudspil.pdf”]

Enhedslistens ligelønsudspil (PDF-Fil)

Med venlig hilsen,
Pernille Skipper

Enhedslisten.dk

Last Updated on: marts 8th, 2018 at 11:03 pm, by


Written by CEZ


Skriv et svar