Alternativ brug af medicin


 
Alternativ brug af medicin
Off-label brug af medicin i EU er til debat i Parlamentet.
 
Tirsdag 12. maj deltager Margrete i en debat i Parlamentet med kollegaer og eksperter fra hele EU om off-label brug af medicin – dvs. en anden brug af medicin end det den oprindelig er udviklet til, og godkendt til. Skriver man i Margrete Aukens pressemeddelelse

–og fortsætter
Lægers behandling med medicin off-label sker i stor stil i Danmark, i resten af EU og i hele verden.

Det kan være både positivt og meget problematisk, afhængigt af i hvilken sammenhæng det sker.

Et kendt eksempel på positiv brug af off-label behandling er brugen af ’Avastin’ kræft-medicin, til en almindelig øjensygdom hos mange ældre i stedet for det dyrere ’Lucentis’.

Begge lægemidler produceres af medicinalgiganten Roche som længe havde glæde af at sælge det dyreste produkt til sundhedsvæsenet i blandt andet Italien, Frankrig og Storbritannien.

I sidstnævnte med en ekstra fortjeneste på over 1000 millioner kroner hvert år og heftigt modsatte sig off-label brugen.

I april 2015 kunne British Medical afsløre at massiv lobbyisme havde først til at Storbritanniens General Medical Council ikke ændrede sin vejledning af brugen af medicinen i 2011.

Omvendt kan off-label brug af medicin være yderst problematisk.
I 2012 og 2013 så man i Danmark at brug af forskellige psykofarmaka på samme tid på trods af at det blev tilrådet at de ikke blev brugt samtidig.

Resultatet var blandt andet besvimelser.
Off-label brug af medicin er et emne der er af stor betydning for både patienter, for patientsikkerheden og for sundhedsvæsenets budgetter.

Derfor er det meget vigtigt at Parlamentet tager emnet op.

Læs Sundhedsstyrelsens rapport om off-label brug af medicin fra januar 2015. HER

For yderlig læsning

/sf.dk /seneste-nyt
 
Se den Grønne gruppe i parlamentet her