Bossen og Bumsen – Set som nationale

220120141255

Bossen og Bumsen – Set som nationale
Bossen og Bumsen er en amerikansk komediefilm med orginaltitlen Trading Places fra 1983 instrueret af John Landis og med Dan Aykroyd og Eddie Murphy i hovedrollerne som henholdsvis bossen og bumsen der bytter plads.

Det hænger ikke helt sammen, for over i Amerika, er alle ting meget meget større,
– det ved vi jo godt.

220120141140

Margrethe valgte til sin artikel på Netmagasinet, P77.dk – overskriften “Nogen er mere lige end andre“, den siger vel nogenlunde det samme.

Noget med sans for prestige, kostskole-emblemer, dem der lod sig imponerer og en virkelighedsopfattelse som vel kan ses som en appel og udfordring til en kompetent faglig ekspertise.

Kim Møller skriver for eksempel den 16. juli 2009. på sin Blog, ‘Uriasposten’

“I 1999 blev Adam Wagner og 18 andre medlemmer af Dansk Folkeparti ekskluderet, fordi de også var medlemmer af Dansk Forum, der af DF’s ledelse blev stemplet som højreekstremister.

De ekskluderede anlagde sag ved byretten i København, der i 2001 fastslog, at anklagerne var ubeføjede… Men racisme-anklagerne hænger ved.” Reference hjemmesiden /uriasposten.net

(Screendump her)

– Dansk Forum opstod på Københavns Universitet og samlede de mest yderliggående fascistiske tanker og ideer og formidlede dem i Dansk Forums medlemsblad Atterdag. Adam Wagner var redaktør for bladet.

Pia Kjærsgaard udtalte følgende i forbindelse med eksklusionen af de 19 medlemmer fra Dansk Forum.

“Når man i fuld ædruelighed kan sidde og holde intellektuelle studiekredse om, hvorvidt hvide mennesker er bedre begavede end sorte mennesker, når man kan forfatte artikler, hvis konklusion er, at Ku Klux Klan er interessant, når man kan flirte med fjolset Jean-Marie Le Pen, når man kan gå og lege med tanken om gadeaktioner, hvor man som aktivist skal ud og slås med de autonome, og når man finder, at ‘rigtige mænd har en dom for racisme’ – ja, så er man derude, hvor kragerne vender. Og flyver man om kap med kragerne derude, skal det i hvert fald ikke ske med et Dansk Folkeparti-emblem i skjorten.« (Dagbladet, B.T., 19.8.1999). ”  Læs mere her på Netmagasinet, P77.dk

(Screendump her)

Henning Tjørnehøj skrev i sin Kronik “Munk, Møller og den danske fascisme” offentliggjort den 28 April 2010. på hjemmesiden politiken.dk

– Foragt for demokratiet
Flere borgerlige aviser nærede sympati for dele af nazismen.

Det kan man få et indtryk af ved at læse Rasmus Kreths bog ’Pilestræde under pres’ (1998) om de Berlingske aviser 1935-45, Gerhardt Eriksens bog om Jyllands-Posten ’Sider af avisens historie’ (1990) og tidsskriftet ’Louis’, som desværre kun nåede at udkomme med et enkelt nummer i 1988.

Også repræsentanter for Indre Mission og visse grundtvigianere nærede beundring for dele af nazismen.

Ofte får jeg i forbindelse med det nævnte foredrag gentaget Frode Jakobsens synspunkt – Kaj Munk blev jo dog modstandsbevægelsens flammende agitator, konstateres det.

Men der behøver jo ikke at være nogen modsætning imellem det at være national
eller nationalistisk og det at være højreorienteret – tværtimod.

Munk var selv nærmest overnational på samme måde som mange hjemlige nazister – inklusive deres fører den fhv. konservative læge Frits Clausen. hjemmesiden /politiken.dk/debat

(Screendump her)

At forestille sig en Morten Uhrskov i et Frits Clausen outfit, –
vil med stor sandsynlighed fremkalde et grineflip hos de fleste.

Men – Hvem var manden bag Dansk Samling.
Det har Jes Fabricius Møller et bud på i sin anmeldelse af bogen ‘Menneske af et århundrede – Arne Sørensen 1906-1978.’ skrevet af Elith Olesen, udgivet af Poul Kristensens forlag.

– Dansk Samling, en i begyndelsen antiparlamentarisk sammenslutning, der langsomt i praksis bekendte sig til det demokratiske system, og det blev til et par runder som socialkonservativt randfænomen i Folketinget.

Ved valget i marts 1943 var partiet efter kommunisternes internering ene om at repræsentere modstandssynspunktet uden dog at vinde mere end 2,2 procent af vælgerne.

Danskernes nærmest enstemmige tilslutning til samarbejdspolitikken var en stor skuffelse for modstandsbevægelsen.

Arne Sørensen måtte på grund af sine skriverier og kontakt med modstandsbevægelsen gå under jorden, og hans tid i politik sluttede med en plads i Frihedsrådet og en post som minister i befrielsesregeringen, hvorefter han meldte sig ud af sit parti, sluttede fred med det bestående samfund og helligede sig sine intellektuelle opgaver indtil sin død i 1978.

Elith Olesen (f. 1922) har selv har været aktiv i Dansk Samling, og det lader sig heller ikke skjule, at forfatteren har meget vanskeligt ved at finde noget ufordelagtigt at sige om bogens hovedperson.

For Olesen er det øjensynlig frifindelse nok, at Sørensen var antikommunist og antinazist, hvad han så sandelig også var.

Imidlertid var Sørensen også mere end det.
Han havde f.eks. tæt kontakt med højskoleforstander Aage Møller, Rønshoved,
hvis synspunkter lå meget tæt på nazismen.

Dette forhold bagatelliseres på samme måde som Dansk Samlings samarbejde med andre højreradikale som f.eks. Anders Malling, Victor Pürschel og Jack Vestergaard. (Politiken 16. sep. 2006)  hjemmesiden /historieanmeldelser.blogspot.dk

(Screendump her)

Konklutionen må være at man ikke må glemme, at i mørke er alle katte grå, men virkeligheden kan også ses med flere nuancer.

220120141229

Og så er det vi når frem til ideen med valget af overskriften,
den oprindelig fordansket titel “Bossen og Bumsen”.

210120141436

220120141233

Min tanke var nemlig, hvad nu hvis, – Morten Uhrskov, der har overtaget formandsposten i Dansk Samling efter Adam Wagner, byttede plads med Andre Daner / Andre Ejby, – eller andre som har set / mødt samfundets bund.

220120142041

For yderlig læsning.

Netavisen, P77.dk – Nogen er mere lige end andre
 
/historieanmeldelser.blogspot.dk – Manden bag Dansk Samling
Adam Wagner, Dansk Samling: “Det er… ikke en menneskeret at flytte til Danmark.”
 
/politiken.dk /debat – Munk, Møller og den danske fascisme
 
/tosseanstalten.wordpress. – JP’s Morten Uhrskov Jensen: ‘Nej, jeg talte ikke til nynazister’. Og dog…
 
/vhs1.blogspot.com/2010 – Uhrskovs kamp for den “hvide race “vestlige civilisation”
 
Uhrskov, Den Danske Forening og nynazismens fodlænke
 
Netmagasinet, P77.dk – JP-blogger i stævne med nynazister
 
/tosseanstalten.wordpress – Morten Uhrskov Jensens chikane af anderledes tænkende i Jyllands-Postens debat.