Det store slag om handelsaftalen mellem EU og USA

Det store slag om handelsaftalen mellem EU og USA
Onsdag d. 8. juni giver Parlamentet sit forhandlingsmandat til EU-Kommissionen om handelsaftalen mellem EU og USA. Skriver man i Margrete Aukens pressemeddelelse

–og fortsætter.
Frihandel er generelt en god idé, men den aftale der nu forhandles mellem EU og USA er mildt sagt problematisk.

Parlamentet giver på onsdag sine samlede anbefalinger til Kommissionen om hvilke betingelser den endelige aftale skal laves på.

Den er nemlig ikke bare en frihandelsaftale, det er et samarbejde om harmonisering af lovgivning nu og i fremtiden om at fjerne de såkaldte, tekniske handelsbarrierer.

Særligt omstridt har været den voldgiftsdomstol hvor virksomheder vil kunne klage over staternes lovgivning forkortet ISDS.

Her er Socialdemokraterne hoppet på De Konservatives Vogn.
Også de danske socialdemokratiske medlemmer af Europa-Parlamentet forsvarer ISDS’en. Og så er ISDS’en ikke engang den største demokratiske trussel.

Men den er unødvendig, USA er ikke et udviklingsland men har et velfungerende retssystem ligesom EU.

Der er derfor ikke nogen grund til at udenlandske virksomheder får ret til at klage over love som de nationale virksomheder ikke har ret til at klage over.

Den største udfordring er reguleringssamarbejdet. Og her må medlemsstaterne se at vågne op!

Reguleringssamarbejdet gælder ikke kun EU-lovgivning men også national lovgivning.

Den Grønne Gruppe er stærkt kritisk overfor om vi kommer til at give afkald på vores hårdt tilkæmpede standarder for miljø og sundhed i forhandlingerne med USA.

Den Grønne Gruppe vil blandt andet have garanti for at der ikke bliver gået på kompromis med pesticid-reguleringen, hormonforstyrrende stoffer, fødevaresikkerhed inklusiv dyrevelfærd, forbrugeres ret til information på fødevarer, rapporteringen af kliniske forsøgsdata i medicinalindustrien, medlemsstaternes ret til at sætte regler for organisering af sundhedssystemet og prissætning af medicin og energieffektivitets-produktkrav.

Hårde forhandlinger om parlamentets endelige anbefalinger vil stå på til det sidste, og det er derfor uklart hvad Margrete ender med at stemme.

For yderlig læsning.

Seneste nyt fra SF
 
Se den Grønne gruppe i parlamentet her