Egypten: Et valg ud af kaos


De har protesteret imod militærets forhaling af demokratiprocessen.

Ti måneder efter eks-præsident Mubaraks fald er det nu endelig tid til parlamentsvalg i Egypten.

Valghandlingen startede i går og løber indtil den 3. januar.

Skriver SF i sin pressemeddelelse –og forsætter
Perioden op til valget har været præget af massive protester og voldsomme uroligheder, og særligt de seneste ti dage har været voldsomme.

Tusindvis af egyptere har været på gaderne og protesteret mod militærets ageren og den fortsatte mangel på demokrati, og mange er blevet dræbt eller sårede.

Militærjuntaen lovede tilbage i foråret, at der ville gå et halvt år, så ville egypterne få mulighed for at stemme frit, men selv med valget i dag anslås det, at der vil gå op imod tre måneder, før folkevalgte vil lede Egypten.

Emilie var i Kairo lige efter Mubaraks fald og besøgte landet igen i sommer, og her mødets hun med en række af Egyptens demokratiske aktivister; unge der havde kæmpet for demokrati og et frit valg i Egypten.

De havde en drøm om et frit og lige Egypten, en drøm der vakler.
35 er døde og over 100 er sårede under de seneste dages sammenstød mellem demonstranterne og ordensmagten.

Siden militæret overtog magten, har over 12.000 civile været for den militære domstol, og mange demokratiske aktivister og bloggere er fængslet.

Den voldelige behandling af demonstranter har mødt international kritik af blandt andet FN.

Der skal lægges hårdt pres på militæret, så den slipper jerngrebet om landet og lader egypterne have deres første frie valg i årtier.

For yderlig læsning

sf.dk/seneste-nyt