Enhedslisten: Støt de demokratiske og sekulære kurdiske grupper

Enhedslisten: Støt de demokratiske og sekulære kurdiske grupper.

Luftangreb løser ikke problemet med IS
I morgen skal Folketinget tage stilling til to forslag om bekæmpelse af Islamisk Stat (IS). Regeringen fremsætter et forslag om, at Danmark skal deltage i bombeaktioner mod IS i Irak. Skriver man i pressemeddelelsen fra Nikolaj Villumsen

–og fortsætter
Enhedslisten foreslår i stedet, at Danmark støtter de demokratiske og sekulære kræfter blandt kurderne i Syrien, så de kan bekæmpe IS.

Hvorfor er Enhedslisten mod at bombe i Irak?
Der er ingen tvivl om, at IS skal bekæmpes. Men Enhedslisten mener, at regeringen vælger en forkert strategi.

For det første er vigtigt at bruge de erfaringer, vi har fra andre konflikter. Og både i Libyen, Afghanistan og Irak så vi desværre, at de militære operationer, som Danmark deltog i, affødte kaotiske tilstande – og medvirkede til at støtte de ekstremistiske kræfter. Vi frygter en gentagelse, hvis USA og Danmark igen begynder en langvarig krig i Irak.

Politiske problemer løses ikke med bomber
Den danske regering – og USA’s regering for den sags skyld – har ikke nogen langsigtet og gennemtænkt plan for, hvad der skal ske, efter bomberne er kastet. Det grundlæggende problem i Irak er, at regeringen i Bagdad endnu ikke fungerer, og holder den kurdiske og sunnimuslimske befolkning uden for indflydelse. Dette har øget opbakningen til IS. Men det er et politisk problem, der ikke kan løses med bomber.

Støt de demokratiske kræfter
Enhedslisten har tidligere støttet et forslag i Folketinget om at levere våben til de kurdiske tropper, der bekæmper IS på landjorden i Irak. Den er den strategi, som Enhedslisten foreslår, at vi styrker og udvider til også at støtte kurderne i det nordlige Syrien. For der er sekulære og demokratiske kurdiske grupper, der kæmper mod IS, som har brug for vores solidaritet – og for våben.

I kampen mod IS’ angreb i Syrien står blandt andet det venstreorienterede kurdiske parti PYD, der også er den drivende kraft bag selvstyret i den nordsyriske provins Rojava. Her forsøger forskellige etniske og religiøse grupper at opbygge et demokratisk samfund.

Situationen i de kurdiske områder i Syrien er på nuværende tidspunkt mere akut end i Irak. Derfor er det også vanskeligt at forstå, hvorfor regeringen vil sende Danmark i krig i Irak, når det er i Syrien, det brænder mest på.

Truende humanitær katastrofe må afværges
Kurderne i Syrien kæmper lige nu en desperat og ensom kamp, hvor IS gennem to uger har lanceret hårde angreb mod byen Kobani. Det kan vi ikke lukke øjnene for. Slet ikke, når vi tænker på, at de kurdiske tropper er dem, der forsvarer og beskytter de omkring 400.000 civile kurdere, arabere og kristne, der befinder sig i byen. Der er et akut behov for at afværge en humanitær katastrofe. Derfor handler Enhedslistens forslag om, at støtte kurderne i Syrien både militært og humanitært, så de selv kan forsvare sig mod IS.

Nikolaj Villumsen,
forsvarsordfører Enhedslisten
Følg debatten om IS i Folketinget
I morgen fremsættes både regeringens og Enhedslistens meget forskellige forslag til bekæmpelse af IS.

Der er førstebehandling af forslagene fra kl. 9.00.
Her vil Nikolaj Villumsen fremsætte Enhedslistens forslag om støtte til kurdernes kamp mod IS. Andenbehandlingen, hvor der også vil være afstemning, foregår tidligst kl. 17.

Du kan måske se mere på, enhedslisten.dk