EU-NYT: Blå sejr i Grækenland – og rød sejr i Frankrig


EU-NYT: Blå sejr i Grækenland – og rød sejr i Frankrig
De konservative vandt en snæver valgsejr ved parlamentsvalget i Grækenland i går for næsen af venstrefløjs-koalitionen Syriza, der har krævet en genforhandling af låneaftalen med EU. Skriver man i Margrete Aukens pressemeddelelse

–og fortsætter
I Frankrig opnåede de franske socialister absolut flertal.
Valget i Grækenland i går var imødeset med spænding.

Forud for valget havde venstrefløjskoalitionen Syriza krævet, at Grækenlands låneaftale med EU skulle genforhandles.

Koalitionen har med rette anført, at aftalen med EU i sin nuværende form ikke vil føre Grækenland ud af det økonomiske morads, men at den bør genforhandles, så der kan komme gang i væksten i Grækenland efter mere end tre år med inflation.

Overfor Syriza stod det store konservative parti, Nyt Demokrati, der ønsker at fortsætte den nuværende økonomiske linje i Grækenland.

Valget fik et noget mudret resultat.
For trods massiv støtte til Syriza og knap 28% af stemmerne, lykkedes det lige nøjagtig ikke koalitionen at blive det største parti, og dermed gik partiet glip af de 50 ekstra mandater, som det største parti ved valg i Grækenland får tildelt ekstra – og dermed muligheden for at danne regering.

De ekstra mandater gik i stedet til de konservative, der sammen med det andet af de “gamle” partier – det socialdemokratiske Pasok – nu tilsammen har absolut flertal i parlamentet.

Dermed ender Syriza formentlig med kun at få meget lidt indflydelse på den kommende regering og dens politik, og det på trods af det tydelige signal fra mere end en fjerdedel af vælgerne, der tydeligvis har ønsket et opgør med det gamle, græske partivælde og særligt et opgør med vilkårene for låneaftalen med EU.

Franskmændene gik også til parlamentsvalg søndag, og her sejrede socialisterne stort.
Præsident Francois Hollandes parti sidder nu med et absolut flertal i det franske parlament, uden om både de øvrige venstrefløjspartier og De Grønne, som ellers fik et fint valg og står til at få 18 mandater.

For yderlig læsning

Seneste nyt fra SF
 
Se den Grønne gruppe i parlamentet her