Fuld åbenhed om kliniske forsøg er inden for rækkevidde


Fuld åbenhed om kliniske forsøg er inden for rækkevidde
I denne uge afsluttes forhandlingerne mellem Europa-Parlamentet og Ministerrådet om kliniske forsøg.

Selvom medicinalindustrien lobbyer heftigt imod til det sidste, er der gode chancer for at vi vinder kampen om åbenhed. Skriver man i Margrete Aukens pressemeddelelse

–og fortsætter
Torsdag morgen mødes Margrete og parlamentets øvrige forhandlingsgruppe endnu en gang med det litauiske EU-formandskab for at lægge de sidste brikker i EUs nye lovgivning om kliniske forsøg.

Efter mere end et års lovgivningsarbejde tyder meget på at vi i EU fremover vil få gode vilkår for forskere og virksomheder der lige nu sidder og arbejder på fremtidens medicinske produkter – og ikke mindst for patienternes sundhed og sikkerhed

På trods af en kraftig lobbyaktion fra medicinalindustriens side der særligt har prøvet at få Kommissionen til at gå imod åbenheden, har vi fra parlamentet og i et vist omfang rådet formået at holde stand indtil nu.

Det er først og fremmest lykkes fordi vi har haft en bred alliance bestående af Margrete på vegne af de Grønne, ordføreren Glenis Willmott fra Socialdemokraterne, den europæiske forbrugerorganisation, vores Ombudsmand og mange aktive forskere, ikke mindst fra Cochrane-netværket med danske Peter Gøtzsche i spidsen.

Åbenhedsindsatsen fik et vigtigt point i sidste uge.
EU-domstolen gjorde det nemlig helt klart at medicinalvirksomhederne ikke bare kan påberåbe sig en generel kommerciel interesse i lukkethed, men helt konkret skal kunne dokumentere hvilke dokumenter der kan skade hvad ved at blive offentligt tilgængeligt.

Det bliver sejt for dem.

For yderlig læsning

/sf.dk /seneste-nyt
 
Se den Grønne gruppe i parlamentet her
 
Historisk sejr for åbenhed i Europas medicinalindustri