Margrethes Ugebrev: Nu er bommen gået ned

RADIKALE VENSTRE
Margrethes Ugebrev
Nu er bommen gået ned
Margrethe Vestager den 12-maj-2011
Om ganske kort tid holder hele Danmark sommerferie.
Mange familier vælger at tage bilen sydpå til vores nabolande og krydser dermed grænsen til Tyskland.

Et nyt syn vil møde de ferierende danskere ved grænsen.
Toldere vil nemlig tage stikprøvekontrol blandt alle passerende, og man kan også risikere at blive gennemlyst, videoovervåget eller få sin nummerplade registreret.

Ovenstående er nogle af de tiltag, som regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne blev enige om onsdag eftermiddag – en aftale om intern grænsekontrol.

Til stor begejstring for specielt Dansk Folkeparti.
Umiddelbart kan det virke harmløst, hvis man ikke har noget imod lidt ekstra kø, overvågning eller registrering.

Men der er flere grunde til, vi synes, det er en rigtig dårlig ide.

“Vi samarbejder. Også i Europa.”
Først og fremmest er det et dyrt tiltag.
Over de kommende fem år vil investeringer i udstyr og aflønning af toldere koste skatteyderne mere end en halv mia. kr.

Det er et helt forkert signal at sende i tider, hvor statskassen er rungende tom, og vi sidder omkring forhandlingsbordet i Finansministeriet og kæmper for at skabe balance i 2020.

Det skal ses i lyset af, at justitsminister Brian Mikkelsen i december 2009 fortalte Folketingets retsudvalg, at en genindførelse af grænsekontrollen hverken er nødvendig eller hensigtsmæssig til bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet. Efter råd fra Rigspolitiet.

Hvis vi for alvor skal bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet, så skal Danmark i stedet droppe retsforbeholdet i EU.

Som fuldbyrdige medlemmer i EU kan vi samarbejde på tværs af landegrænser, indhente efterretninger og tage de nødvendige forholdsregler for den kriminalitet, som bevæger fra land til land.

Idéen om at en håndfuld faste toldkontrolposter skal dæmme op for narko og menneskesmugling er absurd i et land som Danmark med 7.000 km kyststrækning.

Men i stedet for at udvikle det europæiske samarbejde så tager Danmark nu negative overskrifter i de //spiegel.de/politik/ausland/0,1518,761978,00.html – udenlandske medier

Jeg kan godt forstå, at vores //b.dk/globalt/danmark-faar-europaeiske-hoevl-for-graenseaftale – nabolande bliver skræmt ved tanken, og jeg håber ikke denne ide bliver en eksportsucces.

For det er ikke løsningen på Europas migrationsudfordringer at lukke enkelte lande langs den ydre grænse, så de andre lande står alene med problemerne.

Politisamarbejde, hvor europæiske politimyndigheder udveksler oplysninger og overvåger mistænkte og kriminelle, er langt mere effektivt.

Så skulle man endelige bruge penge på dette område, skulle det ske ved en styrket politiindsats og et øget Europol-samarbejde.

Vi samarbejder.
Også i Europa.

Venlig hilsen
Margrethe Vestager
//radikale.dk

1 comment on Margrethes Ugebrev: Nu er bommen gået ned

  1. Tak til Det RADIKALE VENSTRE. Godt arbejde med VKO i dag.

Comments are closed.