Onsdag den 15. maj fejrer Israel sin 65. uafhængighedsdag, Skriver SF i sin pressemeddelelse modtaget den 14-05-2013.
–og fortsætter
På den anden side af den grønne linje markeres an-Nakba – ‘Katastrofen’ -den palæstinensiske betegnelse for hvad der skete da staten Israel blev oprettet.
Nakbaen har en dobbelt betydning for palæstinensere i dag.
På den ene side mindes man de hundredevis af palæstinensiske landsbyer der blev jævnet med jorden i 1948 og de tusindvis af palæstinensere som blev gjort til flygtninge.
Samtidig føler mange palæstinensere, at Nakbaen ikke sluttede i 1948, men at de stadig lever i en Nakba-lignende virkelighed, hvor familier splittes, jord konfiskeres og bosættelser udvides.
I Israel er ordet Nakba tabubelagt og mange israelere er end ikke klar over, hvad der skete i 1948, den dag de fejrer Israels uafhængighed.
I 2009 fik den israelske regering en lov igennem, der kan give op til tre års fængsel til folk, der offentligt kritiserer, hvad der skete i 1948, og sidste år forsøgte den daværende israelske undervisningsminister at få aflyst Nakba-ceremonien på Tel Aviv Universitet.
Den israelske journalist og dokumentarist, Lia Tarachansky, som er vokset op i Ariel, en af de største bosættelser på Vestbredden, konfronterer i en ny dokumentar, //sevendeadlymyths.webs.com/Seven Deadly Myths, det israelske tabu og regeringens forsøg på at fortie hvad der skete i 1948.
Flere kontroversielle israelske historikere har gennem tiden forsøgt at bryde tabuet og slå fast at Nakbaen er en uadskillelig del af at forstå Israels tilblivelse.
Vi glæder os til at se //sevendeadlymyths.webs.com/Seven Deadly Myths
og håber den vil føre til øget debat af Nakbaen i Israel.
For yderlig læsning