Presset på EU’s grænser vokser

Presset på EU’s grænser vokser
Den ellers opløftede stemning på SF’s landmøde i weekenden blev søndag brat afbrudt af den seneste forfærdelige kæntringsulykke i Middelhavet hvor op mod 700 bådflygtninge frygtes druknet. Skriver man i Margrete Aukens pressemeddelelse

–og fortsætter.
Italiens premierminister, Matteo Renzi, har indkaldt EU-lederne til et hastemøde.
De Grønne vil under gruppemødet tirsdag diskutere hvordan vi skal undgå de forfærdelige ulykker og håndtere flygtningestrømmen: En flygtningestrøm der ikke er aftaget efter at Italiens hjælpeberedskab, Mare Nostrum, er stoppet.

Ulykken er blot den seneste i en række af kæntringsulykker i Middelhavet mellem Libyen og Italien.

Alene i sidste uge er 10.000 flygtninge blevet reddet i land af den italienske kystvagt, mens yderligere 400 forventes druknet efter at en anden båd kæntrede mandag sidste uge.

EU’s udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, har heldigvis været klar i mælet og kritiseret flertallet af EU’s medlemsstater for ikke at bidrage tilstrækkeligt eller overhovedet til at klare udfordringen.

Det er på tide EU laver en samlet indsats for at hjælpe de mange bådflygtninge og for at skabe et mere holdbart svar på flygtningestrømmene – allerbedst ved at skabe fred og nogenlunde stabilitet de steder hvor flygtningene kommer fra i Mellemøsten og Afrika.

EU kan styrke sin troværdighed på Den Arabiske Halvø drastisk ved hurtigst muligt at finde en retfærdig løsning på Israel-Palæstina-konflikten som i øvrigt påvirker andre konflikter i den arabiske verden.

Indsatsen mod at bekæmpe klimaforandringer skal optrappes drastisk, sandsynligvis har vi kun set begyndelsen på strømme af klimaflygtninge.

Derudover er det vigtigt at vi kommer skatteunddragelse hos multinationale selskaber til livs, idet det rammer ulandene endnu langt hårdere end os.

Tabet af skatteindtægter i verdens fattigste lande svarer til omkring 10 gange så meget som de får i udviklingsbistand. Endeligt er det nødvendigt at vi her og nu giver en bedre støtte til nødhjælpsorganisationerne.

For yderlig læsning

/sf.dk /seneste-nyt
 
Se den Grønne gruppe i parlamentet her