SF: Skattelettelser for beskidt drikkevand

Hver fjerde drikkevandsboring er i dag forurenet med sprøjtegifte.
Samtidig har regeringen stadig ikke hævet de afgifter, som den allerede har givet landbruget kompensation for.
Regeringen skrev i sit regeringsgrundlag fra 2007 at pesticidforbruget skulle sænkes. Skriver SF i sin pressemeddelelse
-Og fortsætter
Desværre er udviklingen gået den stik modsatte retning.
På trods af løfter om at sænke pesticidforbruget har regeringen set til, mens brugen af sprøjtegifte bare er steget.

Vi vil desværre kunne mærke konsekvenserne af ti års fejlslagen miljøpolitik i mange år fremover.

Allerede i dag står vi i en situation, hvor hver fjerde danske drikkevandsboring er forurenet på grund af sprøjtegifte, udtaler SF’s miljøordfører og formand for Folketingets miljøudvalg Ida Auken.

Regeringen lovede i sin Grøn Vækst plan fra 2009 at hæve afgifterne på sprøjtegifte, så forbruget af pesticider ville falde.

Som modydelse gav regeringen samtidig landbruget skattelettelser for en halv milliard kroner som kompensation for de højere afgifter.

Kompensationen kunne regeringen næsten ikke indføre hurtigt nok, men de øgede afgifter er nu blevet udskudt på tredje år.

Senest har skatteministeren udtalt at de først ville komme i næste regeringsperiode.

Det er helt sort, at regeringen giver landbruget en halv milliard kroner i skattelettelser som kompensation for afgifter som de stadig ikke har indført.

Forbruget af sprøjtegifte er kun steget og alligevel er regeringen blevet ved med at udskyde løftet om at hæve afgifterne på sprøjtegifte.

Jeg har svært ved at forstå, hvordan regeringen kan retfærdiggøre at den giver kompensation for noget, der stadig ikke er blevet indført, udtaler Ida Auken

Det vil SF:

1. SF vil sikre bedre beskyttelseszoner omkring drikkevandsboringer hvor der tages udgangspunkt i jordbundsforhold og sårbarhed frem for en tilfældig rund cirkel på 25 meter. Miljøstyrelsen har udarbejdet værktøjet til at lave det rigtigt, men regeringen bruger det ikke.

2. SF vil forhøje pesticidafgiften. Det er én af måderne at tvinge forbruget ned af hensyn til grundvand og natur. Regeringen har hvert år siden 2009 lovet at en ny pesticidafgift kommer når folketinget vender tilbage fra sommerferie.

Vi venter stadig.
Skriver SF i sin pressemeddelse

For yderlig læsning

Se seneste nyt fra SF her