Skæbnetime for EU’s tobaksdirektiv

Tobaksdirektivet har allerede kostet én europæisk kommissær sin post og skaffet arbejde til tusindvis af lobbyister i tobaksindustrien. Skriver man i pressemeddelelsen fra Margrete Auken, modtaget 07-10-2013 kl. 19.31

-og fortsætter
På tirsdag d. 8. oktober vil afstemningen i Europa-Parlamentet sætte et foreløbigt punktum for en af de mest bøvlede lovgivninger i denne valgperiode.

Fronterne er trukket skarpt op forud for en nervepirrende afstemning om tobaksdirektivet –et af de mest konfliktfyldte lovforslag i denne valgperiode.

Europa-Parlamentet har igennem de sidste mange måneder været nærmest belejret af tobaksindustriens lobbyister som har forsøgt sig med alle mulige kneb for at obstruere lovgivningsprocessen.

Det var da også efter pres fra tobaksindustrien at afstemningen, der var sat til at skulle finde sted i forrige måned, blev udsat med hjælp fra lydhøre politikere inden for murene,
herunder de konservatives Bendt Bendtsen.

Den opblæste lakridspibefarce, hvor en samlet dansk presse udstillede sin mangel på kritisk sans, er seneste eksempel på hvordan debatten om tobaksdirektivet ofte har drejet sig om alt andet end netop det det er tiltænkt: At skærpe kravene og forbedre kontrollen af tobakken i EU der hvert år tager livet af 700.000 europæiske borgere.

Forhåbentligvis vil et flertal af de europæiske folkevalgte give grønt lys for dette ambitiøse initiativ i EU til at forbedre borgernes helbred.

Til forskel fra De Grønne som sætter borgenes sundhed først, har industrien formået at infiltrere de konservative og liberale grupper i parlamentet.

Når man sammenligner tobaksindustriens ønsker med ændringsforslag stillet af kolleger fra højrefløjen, så ligner det noget som er under fuld kontrol af lobbyisterne.

De Grønne har i henhold til FN’s Konvention om tobakskontrol valgt at offentliggøre alle møder med lobbyister fra tobaksindustrien.

Du kan se den fulde liste her

For yderlig læsning

7sf.dk/seneste-nyt