Skandale: Det hormonforstyrrende stof Bisphenol A er ufarligt, siger EU’s fødevareagentur.

Skandale: Det hormonforstyrrende stof Bisphenol A er ufarligt, siger EU’s fødevareagentur.

Det europæiske fødevaresikkerhedsagentur (EFSA) erklærede onsdag at det hormonforstyrrende stof Bisphenol A ikke er farligt for forbrugerne og ignorerer modsigende studier. Skriver man i Margrete Aukens pressemeddelelse

–og fortsætter
Margrete Auken, medlem af Europa-Parlamentets miljøudvalg, er oprørt.

220120151007

“EFSA har i dag vist sin flere gange påpegede afhængighed af industrien. Ved at påstå at Bisphenol A er ufarligt for forbrugerne, har agenturet, som er offentligt finansieret og hvis opgave det er at beskytte os mod farlig kemi, herunder hormonforstyrrende stoffer, valgt at løbe industriens ærinde med meget alvorlige følger for vores sundhed,” siger Margrete Auken.

På trods af at EFSA afviser Bisphenol A’s risiko for forbrugerne, foreslår man samtidig at reducere det såkaldt tolerable daglige indtag (TDI) til 4 µg/kg kropsvægt/dag og modsiger derved flere europæiske lande, herunder foruden Danmark Frankrig, Belgien og, Sverige, som alle har vedtaget særlige restriktion for at begrænse brugen af Bisphenol A, navnlig i produkter til børn.

I Danmark anbefaler DTU Fødevareinstituttet fx at nedsætte det såkaldt tolerable daglige indtag fra de nuværende 50 mikrogram pr. kilo kropsvægt om dagen til blot 0,7 mikrogram, altså en nedsættelse med faktor 70.

”Det er ikke til at bære at EFSA er stikirenddreng for kemikalieindustrien og fuldstændig tilsidesætter forsigtighedsprincippet ved blot at udvælge de studier der nedtoner risici for forbrugerne.

Dagens udmelding er simpelthen for skandaløs til at vi i EU kan sidde den overhørig.

Vi forventer at Miljøminister Kirsten Brosbøl straks går i aktion,” siger Margrete Auken.

Læs EFSA udmelding her

For yderlig læsning

Seneste nyt fra SF
 
Se den Grønne gruppe i parlamentet her