Stop dansk udsalg til multinationale kapitalfonde

Bankerne har solgt Nets og dermed vores Dankort til amerikanske kapitalfonde.

Det kan gøre det dyrere, dårligere og mindre sikkert at bruge. Skriver Enhedslisten i sin pressemeddelelse

-og fortsætter.
Desværre har regeringen forholdt sig passivt til salget og truslerne mod forbrugerne, selvom både Nationalbanken og flere andre statslige selskaber var medejere

Regningen ender hos danskerne
Kapitalfondene Bain og Advent har sammen med ATP betalt ca. 17 mia. kr. for selskabet Nets, der indbefatter Dankortet, Betalingsservice og NemID, som langt de fleste er afhængige af at kunne bruge.

Det beløb har kapitalfondene ikke betalt for deres blå øjnes skyld, men fordi de regner med stor profit på Nets. Den profit kan de lettest høste via fyringer, skatteunddragelse, dårligere kvalitet og højere priser.

Dankort-gebyrerne er reguleret nogle år ud i fremtiden, men kapitalfondene skal nok finde andre indtjeningskilder. Og i sidste ende kan pengene kun hentes op af danskernes lommer.

Regeringen ignorerer datasikkerheden
Salget medfører ifølge flere eksperter et alvorligt problem med datasikkerheden, fordi kapitalfondene er amerikanske. Det betyder, at følsomme oplysninger om danskernes økonomi og forbrug kan ende under amerikansk lovgivning, der giver en langt ringere beskyttelse af borgerne.

Regeringens reaktion har været at lukke øjnene for problemerne og lade erhvervsminister Henrik Sass Larsen bedyre i en uendelighed, at kapitalfondenes indtog skam ikke ændrer noget som helst. Uagtet advarsler fra mange kanter og en stribe af ubesvarede, kritiske spørgsmål.

Styrk modstanden mod privatisering
Myndighedernes endelige godkendelse af salget mangler stadig, og i Enhedslisten vil vi fortsat tvinge konsekvenserne frem i lyset og bekæmpe salget med alle midler.

Selvom et politisk flertal har lukket Goldman Sachs ind i DONG og stiltiende accepteret salget af Nets, er det vigtigt at fortsætte modstanden, så det privatiseringsivrige flertal i Folketinget ikke sælger ud af mere af vores fælles ejendom og værdier.

Du kan, hvis du er medlem af Enhedslisten, bidrage til modstanden ved at uddele vores Dankort-flyer sammen med din lokalafdeling.

Med venlig hilsen
Stine Brix, erhvervsordfører
hjemmesiden, enhedslisten.dk