Tyrkiets pressefrihed smuldrer


Tyrkiets pressefrihed smuldrer
Før det tyrkiske parlamentsvalg i juni 2015 sætter de Grønne fokus på journalisters stadig mere begrænsede pressefrihed under den siddende Erdogan regering. Skriver man i Margrete Aukens pressemeddelelse

–og fortsætter.
Tyrkiet har på det seneste skabt overskrifter i den internationale presse med adskillige anholdelser af journalister fra større dagblade. Anholdelserne er blandt andet sket med anklager om forfalskning og bagvaskelse af regeringen og fornærmelser mod folkets religiøse følelser.

De anholdte journalister arbejder for aviser med vidt forskellige politiske udgangspunkter.

Zaman, et konservativt, landsdækkende dagblad som var blandt de første til at gå online i 1995, er blevet hårdt ramt. Da tyrkisk politi anholdte avisens chefredaktør, Ekrem Dumanli, foran avisens ansatte, samledes en større gruppe mennesker til støtte for Dumanli ved avisens hovedindgang.

Så sent som i april er de to sekulære journalister, Ceyda Karan og Hikmet Cetinkaya fra centrum-venstre avisen Cumhuriyet, dømt til fire et halvt års fængsel for, sammen med dagblade verden over, at genoptrykte den kontroversielle Charlie Hebdo forside i sympati.

Sammen med den liberale gruppe (Alde) afholder Den Grønne Gruppe en konference i Parlamentet onsdag den 22. april om denne grimme udvikling hvor den tyrkiske regering indsnævrer pressefriheden og dermed også friheden for almindelige borgere.

En række fremtrædende tyrkiske journalister deltager i konferencen hvor pressefrihed i EU-ansøgerlandet og EU’s rolle og ansvar skal diskuteres.

Konferencen bliver livestreamed og kan følges her:  LINK-TIL-STREAMING

For yderlig læsning

Seneste nyt fra SF
 
Se den Grønne gruppe i parlamentet her