Ugebrevet A4: Ny kommission skal få Danmark op i gear

Alle hjørner af det danske samfund skal smøres og fintunes, så produktiviteten kan begynde at stige.

Derfor nedsætter S-R-SF-regeringen en kommission, der skal komme med anbefalinger til, hvordan de danske tandhjul kan komme op i fart.

Skriver Ugebrevet A4, i pressemeddelelse

-Og fortsætter med følgende
Eksperter støtter ideen, der skal kortlægge et af de største problemer i dansk økonomi.

Udover uafhængige eksperter bør arbejdsmarkedets parter dog også få plads i kommissionen, mener LO-formand.

Det fremgår af det nye regeringsgrundlag, som Helle Thorning-Schmidts regering fremlagde i mandags.

Danmark er faldet voldsomt af på produktiviteten i de seneste ti år, og det bremser vores velstand.

I 1990’erne lå dansk produktivitet 30 procent over gennemsnittet for verdens rige lande. I dag ligger vi kun 12 procent over, fremgår det af regeringens papirer.

Ifølge oplysninger vil regeringen derfor i de kommende måneder nedsætte en ny kommission, der sandsynligvis kommer til at sortere under den socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon.

Kommissoriet er endnu ikke skrevet, men det ligger fast, at en række uafhængige eksperter skal kulegrave årsagerne til den faldende danske produktivitet, ligesom de skal komme med bud på, hvordan vi får øget produktiviteten.

Til gengæld er det ifølge A4’s kilder endnu ikke besluttet, om der skal være repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter med omkring bordet i den nye kommission.

Tørre tal fra både danske og udenlandske økonomer viser, at den danske produktivitet er faldet, mens andre lande har haft voksende produktivitet, og i det lys mener flere anerkendte eksperter, at det er en god idé, at en kommission ser på den faldende produktivitet.

Professor i økonomi på CBS og tidligere vismand Jan Rose Skaksen mener, at det er vigtigt at få både større viden om produktiviteten og nye råd til, hvordan man får den til at stige.

»Den lave produktivitet er et af de helt store problemer i dansk økonomi, og selvom vi har arbejdet med problemstillingen i forskellige sammenhænge, har vi stadig store problemer, der mangler at blive belyst,« siger han og tilføjer, at uden stigende produktivitet, bliver vi fattigere.

Reference
//ugebreveta4.dk /Ugebrevet A4 /pressemeddelelse