Ukraine, EU lancere frihandelsaftale

Ukraine, EU lancere frihandelsaftale
KIEV – En vidtgående og bred frihandelsaftale (DCFTA) mellem Ukraine og Den Europæiske Union (EU) blev officielt lanceret fredag efter fire års forberedelse.

“The frihandelsaftale med EU lancerede! Mine hilsener på starten af Ukraines økonomiske integration i Den Europæiske Union,” skriver Ukraines præsident Petro Poroshenko på sin Facebook-side.

Med en tiårig overgangsperiode, får den en vidtgående betydning for flere økonomiske sektorer, såsom landbrug, sværindustri, maskinbygning og let industri, og vil gradvist fjerne toldtariffer på over 90 procent af de varer, der handles mellem Ukraine og EU.

Ifølge den ukrainske regering, vil frihandelssamarbejdet med EU øge Ukraines årlige økonomiske vækst med mindst 0,6 procent, og fremme eksporten med 2-3 procent om året, og skabe op til 190.000 nye arbejdspladser.

Forhandlingerne og en Frihandelsaftale mellem Ukraine og de 28-medlemsstater i EU blev indledt i 2012 med en rammeaftale, som grundlag for den omfattende associeringsaftale der blev undertegnet i juni 2014.

Det indebærer imidlertid, at den separate præferencehandelsordning Rusland havde med Ukraine, måtte genforhandles.

Rusland var længe imod en EU-Ukraine handelsaftale, for at beskytte sit indre marked da man ikke ville tillade europæiske produkter, at oversvømme Rusland via Ukraine, uden importafgifter.

– Da handelsaftalen mellem EU og Ukraine trådte i kraft, suspenderede den russiske føderation sin sin frihandelsaftale med Ukraine.

For yderlig læsning

Ukraine, EU lancere frihandelsaftale
 
Pressemeddelelser fra Europaparlamentet