Vi blander os i USA-handelsaftale – for forbrugernes skyld!

Vi blander os i USA-handelsaftale – for forbrugernes skyld!
I denne uge skal Europa-Parlamentets miljøudvalg diskutere TTIP – handelsaftalen mellem EU og USA. Skriver man i Margrete Aukens pressemeddelelse

–og fortsætter.
Forhandlingerne bliver formelt ført af Europa-Kommissionen, men EUs folkevalgte har et stort ansvar for at blande sig i denne omfattende aftale og holde skrap kontrol med Kommissionen.

Handelsaftalen kommer til at påvirke næsten alle politikområder, og derfor bliver den også endevendt i næsten alle parlamentets politiske udvalg.

Særligt på miljø- og fødevareområdet vækker handelsaftalen bekymringer, ikke mindst hos forbrugerne i EU.

USA vil med handelsaftalen kunne få massiv indflydelse på EU-lovgivningen og gennemtrumfe amerikanske og multinationale firmaers interesse i at få så frie tøjler som muligt.

Dette gælder særligt hvis den kontroversielle mekanisme som skal forlige investorer og stater i potentielle tvister (ISDS) ikke fjernes fuldstændigt fra aftalen.

USA kan komme til at påvirke EUs standarder f.eks. i forhold til kemikalier, sprøjtemidler, tilsætningsstoffer i mad. vi skal altså hverken have klorinkyllinger, genmodificerede produkter ind i EU eller at medicinalindustrien bestemmer medicinpriserne og fusker med kontrollen.

Margrete ser frem til debatten i miljøudvalget på onsdag hvor det gælder om at samle alle gode kræfter i Europa-Parlamentet så vi kan sende et stærkt signal til Kommissionen om bl.a. at fjerne ISDS’en.

Men i det hele taget om at afvise forsøgene på at fjerne miljø- og sociale vilkår fra markedet.

For yderlig læsning

Seneste nyt fra SF
 
Se den Grønne gruppe i parlamentet her