Aarhus, en af Europas Kulturhovedstæder i 2017

De europæiske kulturhovedsteder 2017 er Aarhus og Pafos
Aarhus i Danmark og Pafos på Cypern er Europas Kulturhovedstæder i 2017. Siden ideen med ‘kulturhovedstæder’ begyndte i 1985 i Athen, har 54 byer rundt omkring Europa haft denne titel hvert år. Meningen med kulturhovedstæder er at fremhæve Europas rige, kulturelle forskellighed og udseende, men samtidig også den fælles historie og arv.

Skriver parlamentet i sin pressemeddelelse -og fortsætter

Aarhus
Aarhus er den næststørste by i Danmark med 331.558 indbyggere. Det er en gammel vikingehøjborg fra det 8. århundrede, og det er den ældste og yngste by i Danmark – 13% af indbyggerne er studerende.
De største attraktioner i Aarhus inkluderer ARoS, Aarhus Kunstmuseum, Den gamle By, der er et slags museum under åben himmel og Moesgaard Museum, der har en stor arkæologisk samling. Byen er også kendt for sin betydningsfulde musikalske historie.

Aarhus’ intensive kulturprogram for 2017 byder bl.a. på mytiske lysinstallationer, værker der marker 500-året for den lutherske reformation, cykelevents og lanceringer af nye komponerede værker.

MEP Margrete Auken (De Grønne/EFA, Danmark) siger:
“I februar 1945 blev jeg døbt i Aarhus Domkirke. Det var i krigens sidste fase, og de to eneste der ikke havde dæknavne (var under jorden som det kaldtes), var min mor og mig. Til festen bagefter på Marselisborgs hospital hvor mine lægeforældre boede, var der så og sige heller ikke en dråbe hæderlig vin el lign. Men rygtet går at det blev en skæg fest – og selvom familien flyttede til København da jeg var 1,5 år, er jeg stadig dybt forbundet med byen og jo især Aarhus Domkirke. Krigen og modstandsbevægelsen fyldte meget i min barndoms fortællinger og fantasi og dermed i mit liv.”

Pafos
Pafos på Cypern var landets hovedstad under den hellenistiske periode. I dag har byen 88.266 indbyggere og en rig historisk arv med mange kulturarvssteder. – I 2017 har Pafos valgt at fokusere på events “under åben himmel”.

MEP Takis Hadjigeorgiou (GUE/NGL, Cypern) udtaler om byen:
“Pafos er mere end bare endnu en by. Dens historie går 4.000 år tilbage, og det var Cyperns hovedstad under den hellenistiske periode. Udover en lang historie har den været kendt for sin åbenhed til det multikulturelle, og derfor været en populær turistattraktion. Pafos Slot, teatret, kongernes gravstene og de berømte mosaikker er vigtige dele for Patos som Kulturhovedstad 2017. Det er ikke nogen tilfældighed, at det er en ære for både Cypern og Europa, at UNESCO har inkluderet dets arkæologiske steder “Nye Patos” og “Palepafos” i sin liste over monumenter for verdens kulurarv.”

Du kan læse den oprindelige pressemeddelse europa.eu/news/da
Ref. 20161207STO54931

Der er i artiklen nævnt to europæiske, politiske grupper, GUE/NGL og De Grønne/EFA

GUE / NGL
Denne forkortelse står for NGL-Gruppen Den Europæiske Venstrefløjs Fællesgruppe / Nordisk Grønne Venstre. Gruppe har 52 medlemmer fra 14 medlemsstater.
Du kan læse mere på gruppens netmedie HER

De Grønne/EFA
De Grønne blev repræsenteret i Europa-Parlamentet i 1984. Den Grønne gruppe har fokus på miljøbeskyttelse, fred og social retfærdighed, retfærdig globalisering, og menneskerettigheder.
Du kan læse mere på gruppens netmedie HER

AARHUS 2017
I 2017 er Aarhus sammen med Region Midtjyllands 18 andre kommuner Europæisk Kulturhovedstad. Politisk og kulturelt er der tale om det højest profilerede og mest betydningsfulde projekt i Danmark i årtier og en unik mulighed for at investere i Aarhus og regionen.
Læs mere om begivenhederne //aarhus2017.dk