Fingrene væk fra overenskomstforhandlingerne

140320131908
På onsdag går jeg på gaden for at demonstrere sammen med Danmarks lærerorganisationer.

Det gør vi for at signalere til regeringen, at den skal blande sig uden om lærernes overenskomstforhandlinger. Skriver Enhedslisten i sin pressemeddelelse modtaget den 14-03-2013 

-og fortsætter.
Regeringen blander sig utidigt
Her og nu er forhandlingerne om især lærernes arbejdstid gået i hårknude, og KL har varslet lockout fra 1. april.

Den idé har KL ikke fået på egen hånd. Planen om at lade lærerne undervise mere og forberede sig mindre udspringer direkte af regeringens skolereform.

Regeringen har altså fingrene dybt inde i forhandlinger, der reelt kun kommer KL og lærerne ved.

Langt fra Christiansborg til klasselokalerne
De arbejdstidsregler, som regeringen ønsker sig, er et godt eksempel på, hvorfor politikere skal holde sig fra overenskomstforhandlinger.

Fra et skrivebord på Christiansborg kan det se fint ud at tvinge lærerne til at undervise mere. Men fra mine mange år som folkeskolelærer ved jeg, at god undervisning kræver forberedelse.

Hvis der ikke er tid til at rette stile, samarbejde med forældrene eller sørge for, at man ved nok om sine fag, så bliver timerne i klassen intet værd.

Lærerne er de første. Hvem bliver de næste?
Men først og fremmest er konflikten et eksempel på, at en regering – endda en socialdemokratisk ledet regering! – finansierer reformer ved at presse dårligere arbejdsforhold ned over en del af befolkningen.

Hvis det lykkes nu, vil det lykkes igen. For når regeringen i sin vækstplan vil finde 12 mia. via bl.a. ‘arbejdstidsregler og arbejdsforhold i det offentlige’, har de tydeligvis planer om mere utidig indblanding.

Det skal vi forhindre. Derfor håber jeg, at vi ses på onsdag.

Med venlig hilsen,
Lars Dohn
enhedslisten.dk