Skibsophug med respekt for miljøet

060920160358

Skibsophug med respekt for miljøet
I den foregående uge var Margrete vært for en udstilling i Parlamentet og for en konference om skibsophug. Skriver man i Margrete Aukens pressemeddelelse

–og fortsætter
Begge arrangementer var foranlediget af den ballade det skabte da det i efteråret kom frem at Mærsk begyndt at få deres skibe ophugget på strandene i Sydasien i stedet for under sikre og miljøvenlige forhold på ordentlige tørdokker – i overensstemmelse med EU-forordningen.

Emnet for konferencen var også at en stor mængde af olie- og boreplatforme står foran at skulle ophugges og at der ligesom for skibe er smuthuller i loven der gør det svært at sikre at de bliver ophugget med respekt for miljøsikkerhed og arbejdstagerrettigheder.

Men omvendt er der også gode muligheder for at udbygge de europæiske værfter: Tænk om Frederikshavn kunne tage imod både skibe og platforme fra Nordsøen, det vil der være mange moderne job i.

Endnu har vi dog kun oplevet sporadisk interesse – men det bedrer sig forhåbentlig.

Men rederierne var stærkt repræsenteret på konferencen, og der var en heftig debat imellem panelet og tilhørerne.

Men rederierne har, deres størrelse og magt til trods, en svag sag.

EU-loven er klar, og hverken de Grønne med Margrete eller parlamentsflertallet – eller Kommissionen – har tænkt sig at lade Mærsk og andre europæiske rederier komme af sted med at få lovliggjort ophugning på strande nogen steder.

Arbejdet med at få lukket smuthullerne fortsætter.

For yderlig læsning.

Regeringen må sørge for at Mærsk står til ansvar for sine handlinger
 
/sf.dk /seneste-nyt
 
Se den Grønne gruppe i parlamentet her