Da CIA brugte tortur

020920132150

Da CIA brugte tortur
I de første år efter terrorangrebene 11. september i USA har amerikaske CIA benyttet sig af meget problematiske metoder til at optrevle formodede terrornetværk, herunder tortur. Skriver man i Margrete Aukens pressemeddelelse

–og fortsætter
I den sammenhæng har Europa-Parlamentet siden 2005 fremsat flere resolutioner og nedsat en komite til at undersøge i hvilket omfang europæiske stater har samarbejdet med CIA.

Der skal Rådet og Kommissionen forklare sig overfor Parlamentet tirsdag den 7. juni.

Undersøgelserne har blandt andet vist at CIA fly er landet på europæiske territorium mere end 1200 gange fra 2001 til 2005 og at CIA tilbageholdt fanger på europæiske territorium, slog flere tilbageholdte ihjel og brød menneskerettighederne på en række andre områder, blandt andet ved at bruge tortur.

Som minimum 12 europæiske lande anklages for passivt eller aktivt samarbejde med CIA om disse krænkelser af menneskerettighederne, heriblandt Danmark.

Selvom Parlamentet flere gange har anmodet medlemslandene om at undersøge hvordan de medvirkede til CIA-flyvningerne og brud på menneskerettighederne er dette ikke fulgt op.

Derfor afkræver Parlamentet svar fra Kommissionen og Rådet tirsdag.

For yderlig læsning.

Seneste nyt fra SF her
 
Se den Grønne gruppe i parlamentet her