Er VKO på vej mod at forvandle sundhedssektoren til et sygdomsmarked?

Fokus på udgiftskontrol siden Schlüterregeringen.
Det danske sundhedsvæsen er systematisk blevet udsultet gennem de seneste tre årtier dvs. siden den borgerlige Schlüter – regering.

Ser vi på sundhedsudgifternes udvikling i Danmark i forhold til den vestlige verden som helhed viser det sig at sundhedsudgifterne som andel af BNP er steget med 0,4 procentpoint i Danmark fra 1970 til 2005 mod 3,4 procentpoint i den vestlige verden som helhed.

Dette er en konsekvens af en stram økonomisk styring, hvor sundhedsvæsenernes budgetter i landene omkring os i gennemsnit er vokset 50 procent mere end budgetterne for det danske sundhedsvæsen.

Det ses, hvorledes Danmark i 1971 brugte flere penge på sundhedsvæsen end de fleste vestlige lande.

Men fra 80´erne og frem til i dag har dette ændret sig, således at Danmark bruger en del mindre af bruttonationalproduktet end landene omkring os.

Det gælder uanset om man måler ved sundhedsudgifternes andel af BNP (diagram I) eller ved udgifterne på sundhedsområdet, målt pr indbygger (diagram II).

Ja faktisk er Danmark det OECD land, hvor sundhedsudgifterne sundhedsbudgetter realt årligt vokset med 2,1 procent hver gang de vestlige landes budgetter er vokset med 3,8 procent.målt realt og som andel af BNP er vokset langsomst.

Reference
//henrikherloevlund.dk
 

For yderlig læsning

Rekordmange lejere sættes på gaden
 
Anders Fogh Rasmussen’s krige