For første gang har Malta EUs formandskab.

For første gang har Malta EUs formandskab.
Malta overtager fra januar 2017 EUs roterende formandskab fra Slovakiet. Skriver EU-parlamentet i sin pressemeddelelse

-og fortsætter
Den lille ø-stat vil dermed få rollen at sætte EUs dagsorden og søge kompromiser det næste halve år, fra 1. januar til 30 juni, på områder lige fra migrationskrisen ved Middelhavet, udenrigspolitiske spændinger og begyndelsen på Brexit-forhandlingerne.

Vi har spurgt maltesiske MEPer om, hvad de forventer af Maltas første EU-formandskab.

David Casa (EPP)
Maltas formandskab kommer på et vigtigt tidspunkt, hvor EU står over for en række udfordringer. Der er både vigtige valg i Frankrig og Holland, og så forventes det, at Storbritannien udløser Artikel 50 til udmeldelse af EU, mens vi har formandskabet. Brexit er uden tvivl en begivenhed uden fortilfælde. Hvordan, vi håndterer dette, vil påvirke EU i mange årtier fremover.

Sikkerhed og migration skal også forblive øverst på EUs dagsorden. Jeg håber på et større fokus på det område og på den generelle situation ved Middelhavet, når det gælder politik, sikkerhed og ulovlige migrationsruter, der er en kæmpe udfordring, der skal tackles effektivt.

Vækst og jobs forbliver en altoverskyggende prioritet for hele EU. Mens arbejdsløshedsraten samlet i EU er blevet forbedret de seneste tre år, er forskellen mellem regionerne stadig markant.

Roberta Metsola (EPP)
Det maltesiske formandskab er noget, vi har arbejdet så hårdt på som nation, og det vil blive et stolt øjeblik for Malta og Gozo.

Som maltesisk MEP vil jeg gerne have det bedste resultat for Malta og Europa. I de kommende måneder, og måske mere end nogensinde før, skal EU komme tættere på borgerne og bekræfte, at vi har brug for Europa og de værdier, der står os så nært.

Europa har brug for folk, der forsvarer det, og jeg håber, det maltesiske formandskab gør præcis det.

Therese Comodini Cachia (EPP)
Den største udfordring for EU er at sikre, at borgerne er engagerede i EU-forhold og at gøre arbejdet i institutionerne mere relevant i forhold til de problemer, borgerne møder. Det her siger jeg uden at undervurdere udfordringerne fra Brexit og valget af Donald Trump som USAs præsident.

Jeg ønsker at se det maltesiske formandskab spille en rolle på dette område, men også gøre fremskridt i relation til det digitale indre marked. Der skal være aftaler, der sikrer, at EUs lovgivningsmæssige plan og infrastruktur gør de digitale muligheder til en realitet. Det er en nødvendig politisk vision for borgerne.

Alfred Sant (S&D)
Den største udfordring bliver at sikre god kommunikation mellem EU-landene og Storbritannien, når Brexit-forhandlingerne begynder. EU skal sammen med resten af verden forsøge at affinde sig med disse usikkerheder, der er uden fortilfælde. Problemstillingerne skal foregå med gennemsigtighed på en omfattende og følsom måde.

For Malta bliver formandskabet en stor udfordring med administrative og politiske kompleksiteter. Jeg har tiltro til, at Malta kan klare det. Jeg håber mest på, at vi vil se fremskridt på migrationsområdet og på problemstillinger relateret til Middelhavet.

Miriam Dalli (S&D)
De største udfordringer vil blive den seneste politiske udvikling i Europa, inklusiv Brexit og valgene i EU-landene, der kan ændre dynamikken i EU. Prioriteterne under formandsskabet inkluderer helt sikkert fremskridt i forhold til migrationspolitikken. Vi har brug for et asylsystem, der sikrer solidaritet og værdighed i forhold til genbosætningen. Andre prioriteter, som jeg også er involveret i, er den cirkulære økonomi og CO2-udslip, områder som roaming og internetadgang og energipolitik relateret til flydende naturgas.

Marlene Mizzi (S&D)
At stå for formandskabet for første gang er altid en udfordring for mindre lande og så tilmed at få det i så turbulente tider, vil kun gøre arbejdet sværere. De seks måneder skal placere borgerne i hjertet af EUs dagsorden. Europa skal begynde at lytte til sine borgere og begynde at reagere på deres bekymringer og forhåbninger. Under det maltesiske formandskab, håber jeg at se fremskridt på vigtige områder som migration, det digitale indre marked, sikkerhed og social inklusion.

Der er i pressemeddelelsen nævnt to politiske grupper EPP og S&D

EPP- Gruppen
Det Europæiske Folkeparti / Det Konservative Folkeparti (DK)
Link til deres netmedie HER

S&D- Gruppen
Er den Socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet
Link til deres netmedie HER

Du kan læse den orginale pressemeddelse HER
Ref. 20161207STO54929