Koldkrigsforsker i Den Kolde Krig

Koldkrigsforsker i Den Kolde Krig
Under Den Kolde Krig udgjorde SF en trussel mod nationen, skriver Bent Jensen i denne artikel, der giver en forsmag på hans store værk, der kommer i slutningen af februar. Skriver man i Facebook-gruppen, Trykkefrihedsselskabet af 2004.

Fakta
– Socialistisk Folkeparti (SF) blev stiftet i 1959 af, Aksel Larsen. SF ønskede dansk neutralitet i den kolde krig. De følgende årtier formåede SF at etablere sig som en fast bestanddel af det danske partipolitiske system, som det største og mest moderate af partierne til venstre for Socialdemokratiet.

Partiet arbejdede tæt sammen med fredsbevægelserne under den kolde krig og var modstander af NATO. Kilde: Hjemmesiden //danmarkshistorien.dk

Fredsbevægelsen fik vind i sejlene, da der i begyndelsen af 1960’erne blev arrangeret store protestmarcher mod atomvåben med digteren Carl Scharnberg som primus motor.
Apartheid-politikken i Sydafrika fremkaldte hjemlige protester, og Danmark fik i 1962 sin første lovgivning om ulandsbistand.

Spændende -Måske kan det “store værk” blive en bestseller som trilleren af John le Carre, der blev filmatiseret.

På det danske marked kom den til at hedde, Spionen der kom ind fra kulden.
Originaltitel: The Spy Who Came in from the Cold.

Eller måske, bliver det bare et billigt bidrag til den offentlige / kollektive paranoia.

Vi får vel at se, om koldkrigsforsker Bent Jensen har et uddybende afsnit, med beskrivelser af den amerikanske regerings storopkøb af korn, dels for at holde faste mindstepriser så de amerikanske landmænd ikke gik konkurs og dels for at hjælpe USSR-regionen.

Den eksport og fødevarehjælp foregik i næsten hele koldkrigsperioden, på nær det år hvor Cuba-krisen var på sit højeste.

Grunden var den enkelte, at nogle medier og politikkere ønskede en fødevare-embargo mod USSR.

Det fik de så, -man omfakturede fødevarehjælpen via Brasilien, således at USA eksporterede sine fødevare til Brasilien – og Brasilien solgte sine fødevare til USSR.

Resultatet var det samme, alle var lykkelige,
USSR fik også det år, sin fødevarehjælp.

Enhver kan sige sig selv, at når en verdenskrig har kørt over et større landområde, så har det meget store konsekvenser. En stående vittighed i perioden var, at man såede korn i Rusland og høstede i USA. For at sige det så enhver kan få det ind mellem ørerne – USSR-regionen kunne ikke brødføde sig selv, fattigdommen var ubeskrivelig og infrastrukturen, nærmest ikke eksisterende.

Reference
Webportalen //facebook.com/Trykkefrihedsselskabet
Netmediet //John le Carre – Originaltitel, The Spy Who Came in from the Cold.
Hjemmesiden //danmarkshistorien.dk /leksikon-og-kilder/vis/materiale/socialistisk-folkeparti-sf-1959/

For yderlig læsning

Historieundervisning på Tosseanstalten
 
Den kolde krigsidioti
 
Webstedet //halvorsensk.com /2014/02/25/moralsk-anloben