Kul har ingen fremtid i Europa!

Kul har ingen fremtid i Europa!
Onsdag til fredag i sidste uge besøgte jeg med en delegation fra Petitionudvalget (borgerklager) Lusatia-provinsen i Tyskland hvor brunkul stadig udvindes i enorme mængder. Skriver man i Margrete Aukens pressemeddelelse

–og fortsætter
Udvindingen forurener vand, jord og luft, og afbrændingen udleder katastrofale mængder CO2 i atmosfæren. Men samtidig – og det er også vigtigt – skaber minedriften tusindvis af arbejdspladser i en region der kæmper for at holde sig oven vande.

Det er de lokale, regionale og nationale myndigheders opgave at sørge for opkvalificering af kulminearbejdere så de fremover kan arbejde i en bæredygtig energisektor!

Det mest nedslående vi oplevede, var manglen på visioner om en industri- og energiproduktion der kan klare sig –også i fremtiden.

Vedvarende energi er i gang, men kun sløvt.
Energibesparelser er en by i –ja i hvert fald ikke i de regioner hvor man ikke har overvundet kommunismens skræk for at pålægge borgerne den slags begrænsninger.

De kræver jo folkelig støtte og medvirken, det afskyr et autoritært styre. Og den passivitet det skaber, er ikke rigtig overvundet.

Men der er tæt med lavthængende frugter hvis de går i gang. Og masser af moderne arbejdspladser der ikke kan outsources til Kina.

Noget er der dog gang i, genoplivningen af sprog og kultur for det zorbiske mindretal der blev hårdt ramt af, at deres landsbyer blev udraderet af kulminerne.

Vilkårene for dette mindretal, som vi har modtaget en del klager over, var en del af vores undersøgelsestur.

Den del gav gode oplevelser.

For yderlig læsning.

Udvalget for borgerklager
 
Seneste nyt fra SF
 
Se den Grønne gruppe i parlamentet her