LUX-filmprisen, 10 år med europæisk film

LUX-filmprisen, 10 år med europæisk film
Den 10. oktober 2016, markerede ti-årsdagen for LUX-filmprisen som dagen igennem blev fulgt op med arrangementer for at markere jubilæet, inklusiv en offentlig debat og et live-interview med anerkendte filminstruktører.

I Parlamentarium i Bruxelles har MEPer og filminstruktører indvidet “100 Shades of Light”, der er en udstilling om film, der er åben for offentligheden indtil 29. januar 2017.

Værdsættelse af autentisk Europæisk film (Video herunder)

Man nominerer ofte film der rummer socialrealistiske fortællinger som for eksempel, sidste års vinderfilm (2015), Mustang, af Deniz Gamze Ergüven, der giver et indblik i religiøse trosamfunds intolerance.

Mustang af Deniz Gamze Ergüven – 2015, LUX FILMPRIS konkurrencen i Europa-Parlamentet.
Tidligt en sommer i en landsby, i det nordlige Tyrkiet, er Lale og hendes fire søstre på vej hjem fra skole, hvor de leger uskyldigt med nogle drenge. Deres leg, ser familien som en umoralsk opførelse, en skandale, der har uventede konsekvenser.
Familiens hjem bliver progressivt omdannet til et fængsel; med privat-undervisning i hjemmet, som erstatning for almindelig skolegang og ægteskaber begynder at blive arrangeret.

Men de fem søstre, der deler en fælles passion for frihed finden måder, at komme rundt de begrænsninger, der pålægges dem.

Du kan se MUSTANG – en International trailer herunder.

For yderlig læsning

100 shades of light Exhibition
 
Sådan fungerer det: LUX-filmprisen
 
10 years of bringing films from Europe to Europeans