Netanyahu skal kunne straffes for krigsforbrydelser, slår ny israelsk rapport fast

110220131710

Israelsk rapport anbefaler nu, at højtstående israelske politiske ledere skal kunne retsforfølges, hvis militæret krænker menneskerettighederne eller begår krigsforbrydelser. Skriver SF i sin pressemeddelelse

–og forsætter
Efter den voldsomme internationale kritik af det israelske angreb på den tyrkiske nødhjælpsflotille til Gaza i maj 2010, hvor ti civile blev dræbt, nedsatte den israelske regering en komite, der skulle undersøge både den aktuelle sag og mere generelt om kontrollen med IDF (det israelske militær) er tilstrækkelig.

Det står nu klart, at det er den ikke!
Rapporten fastslår, at IDF’s egne undersøgelser ikke er nok, og at der skal etableres en uafhængig instans til at føre kontrol med hæren, den magtfulde efterretningstjeneste Shin Bet, politiet og fængselsvæsenet.

Den foreslår også for første gang, at de politiske beslutningstagere i sidste ende er ansvarlige for de menneskerettighedsovertrædelser, som militæret etc. laver.

Det internationale samfund må hilse denne meget positive udvikling velkommen, og man kan kun håbe, at den nye israelske regering og IDF vil vedtage anbefalingerne og ikke lade implementeringen løbe ud i sandet, som det er sket så mange gange før.

For yderlig læsning

/sf.dk/seneste-nyt
 
FN: Israel krænker folkeretten
 
Ny amerikansk lov, dusør for retfærdighed