Opbrud i dansk politik

Dansk politik er i opbrud. De klassiske blokke har i lang tid været i opløsning. Det gælder også dét, man kalder rød blok. Hvad gør man så? Vores opfordring til vælgerne er ganske enkel: Stem efter din overbevisning. Det er ikke nok at stemme efter, om man ønsker den ene eller den anden som statsminister. For der er forskel på partierne – også inden for blokkene. Skriver Enhedslisten i sin pressemeddelelse

-Og fortsætter
Enhedslistens parlamentariske projekt er ikke at gøre Mette Frederiksen til statsminister. Vi vil tværtimod langt hellere selv gribe efter regeringsmagten. Og vi er klar til sætte os i spidsen, hvis mandaterne er til det.  Vi vil sætte den grønne omstilling i højeste gear, sikre tryghed og velfærd og ikke mindst tage ansvar for mennesker på flugt fra krig og terror.

Det arbejder vi for hver dag. Men vi tror ikke, at vejen frem er mere personfokus og bogstavleg på Christiansborg.

Vi vil forhindre en V-DF-regering
For et par dage siden meldte Uffe Elbæk ud, at han vil pege på sig selv som statsminister efter et valg. Og at han desuden ikke vil stille sig i vejen for dannelsen af en regering – heller ikke en Løkke-regering.

Jeg deler til fulde Alternativets frustration over socialdemokraternes højresving på udlændingepolitikken og deres voksende samarbejde med Dansk Folkeparti. Men Uffe Elbæks udmelding om at trække sine mandater ”ud af ligningen” kan betyde, at Lars Løkke bliver forhandlingsleder efter et valg og danner regering sammen med Dansk Folkeparti. Det vil være rigtig skidt.

Det vil måske ikke betyde meget for udlændingepolitikken, om det er Løkke eller Frederiksen. Desværre. Men en V-DF-regering vil betyde en sort klima- og naturpolitik, hvor vi med socialdemokraterne faktisk kan få gang i den grønne omstilling. Mere Løkke betyder også en mere asocial fordelingspolitik og en mere reaktionær og konservativ uddannelsespolitik. Vi opfordrer Alternativet til at genoverveje, om det virkelig er dét, de ønsker at bane vejen for.

Vi skal skabe et nyt, progressivt flertal
Den dag, der er flertal for det, skal Enhedslisten selvfølgelig tage statsministerposten. Det vil være det bedste for Danmark, velfærden, lønmodtagere, flygtninge, syge, udsatte og alle andre. Samtidig må vi ikke være blinde for virkeligheden lige nu. Som mandaterne ser ud, vil der være to mulige statsministre efter et valg. Lars Løkke og Mette Frederiksen. I den situation skal vi også være klar til at få så meget som muligt af vores politik igennem.

Derfor peger vi som udgangspunkt på Mette Frederiksen som forhandlingsleder. Ikke fordi hun er den bedste statsminister, men fordi hun er den mindst ringe af de to. Men samtidig forbeholder vi os retten til at stille betingelser eller på et senere tidspunkt trække vores mandater, hvis hun insisterer på at føre Danmark i den forkerte retning. Det er med andre ord ikke med jubel eller betingelsesløst, og vi afleverer ikke bare vores mandater til socialdemokraterne – tværtimod.

Og som vi altid har gjort, bliver vi ved med at stemme al den politik ned, som vi er uenige i. Især på flygtningepolitikken er der ikke tvivl om, at der vil blive store slagsmål, og at vi vil komme til at være i skarp opposition til socialdemokraterne.

Der er brug for forandring i dansk politik. Vi tror på, at den forandring kræver folkelig opbakning. Blandt andet derfor har vi i debatoplægget 100 dage med Enhedslisten givet et bud på, hvordan de første 100 dage kunne se ud, hvis Enhedslisten fik magten. Vi vil bygge op nedefra, så vi reelt kommer til at kunne rykke på styrkeforholdene i dansk politik.

God sommer
Pernille Skipper
Politisk ordfører
Hjemmeside, Enhedslisten.dk