På plenar onsdag – EU´s Arktisstrategi

På plenar onsdag: EU´s Arktisstrategi
Det arktiske område har i høj grad ændret udenrigspolitisk betydning i takt med at isen smelter og havet åbner sig. Skriver man i Margrete Aukens pressemeddelelse

–og fortsætter
Der bliver mulighed for udvinding af olie og gas på områder der før var utilgængelige, og krydstogtskibe og fragtskibe kan sejle hvor der før var ufremkommeligt.

Samtidig har Arktis enestående økosystemer der er ekstremt sårbare overfor klimatiske udsving og er samtidig af afgørende betydning for hele klodens klimastabilitet. Når isen smelter, reflekteres solens energi ikke tilbage til rummet, og den globale opvarmning går endnu hurtigere.

I Arktis forventes gennemsnitstemperaturen at blive 10-15 grader højere inden for de næst 100 år.

Otte lande har landarealer i det arktiske område, herunder Danmark/Grønland, men også resten af verden har et skarpt blik på hvad der risikerer at udvikle sig til et politisk højspændingsfelt både pga. klima, sikkerhedspolitik og naturressourcer.

Rapporten lægger vægt på at bevare et fredeligt samarbejde iblandt de arktiske stater, og pålægger blandt andet EU-medlemslandene og Kommissionen at arbejde for et forbud imod olie- og gasudvinding i Arktis.

For yderlig læsning

Læs mere om EU’s arktiske strategi HER
 
//sf.dk /seneste-nyt
 
Se den Grønne gruppe i parlamentet her