Sakharov-prisen for tankefrihed 2011


Prisen blev uddelt den 14. december ved en højtidelighed i Strasbourg.
Europa-Parlamentets formand Jerzy Buzek annoncerede 27 oktober, at fem aktivister fra det “arabiske forår” vil blive tildelt Sakharov-prisen 2011. -for tankefrihed og for deres bidrag til de historiske forandringer i den arabiske verden -og som et “symbol for alle dem, der arbejder for værdighed, demokrati og de grundlæggende menneskerettigheder i den arabiske verden”.

I den forbindelse har jeg modtaget en pressemeddelse fra SF -Som lyder.

Det arabiske forår modtog Sakharovprisen
Sakarovprisen er Europa-Parlamentets pris for tankefrihed.

Prisen blev i år givet til fem aktivister fra det arabiske forår.
De fem er symboler på kampen for grundlæggende rettigheder og en lysere fremtid

Asmaa Mahfouz, en ung blogger fra Egypten, og Ahmed al-Zubair al-Sanusi, Libyens længst siddende fange, var de eneste af de fem prismodtagere til årets Sakharovpris, der kunne komme til Strasbourg og modtage prisen.

Efter overrækkelsen af prisen besøgte de to aktivister Den Grønne Gruppe og fortalte om deres arbejde for at skabe fred og demokrati I Nordafrika.

Det er en stor glæde at opleve, hvordan kampen for værdighed, grundlæggende frihedsrettigheder og politiske forandringer har engageret millioner af mennesker i den arabiske verden;

Demonstranter og demokratiforkæmpere har brug for al den støtte, de kan få, og prisen er virkelig fortjent.

Men den minder os også om, at befolkningerne i de berørte lande ville have haft mere gavn af, at EU for længe siden havde sat ind med politisk pres på de tidligere diktaturer i stedet for den bevidstløse støtte til deres politistater.

Det tager EU og medlemsstaterne forhåbentlig ved lære af.

Fakta: Sakharovprisen for tankefrihed er opkaldt til ære for den sovjetiske fysiker og politiske dissident Andrei Sakharov, og prisen er blevet uddelt af Europa-Parlamentet hvert år siden 1988. Den er blevet et kendt symbol på kampen for menneskerettigheder og demokrati.

Reference
//europarl.europa.eu /news/
//pressemeddelelse fra SF
//en.wikipedia.org /wiki/Asmaa_Mahfouz

For yderlig læsning.

Læs om Sakharov-prisen 2010. Her.