Sidste dag i LuxLeaks-retssagen

Sidste dag i LuxLeaks-retssagen
Onsdag den 4. maj er sidste dag i retssagen mod whistle-bloweren Antoine Deltour. Skriver man i Margrete Aukens pressemeddelelse

–og fortsætter

040520161500

Han afslørede den omfattende skatteunddragelse som multinationale selskaber, fx Pepsi, Ikea og FedEx, gjorde brug af i Luxembourg på trods af myndighedernes kendskab.

For fem år siden sagde Antoine Deltour sit job op i advokatfirmaet PricewaterhouseCoopers, men inden da havde han kopieret 28.000 dokumenter med favorable skatteaftaler mellem virksomheder og den luxembourgske stat.

Antoine Deltour lækkede dokumenterne til pressen sammen med sin kollega Raphael Halet og journalisten Edouard Perrin.

De tre er sagsøgt for at bryde Luxembourgs love om forretningshemmeligheder og for ulovligt at bryde ind i PricewaterhouseCoopers database.

Selvom de tre har handlet i offentlighedens interesse, er der ikke nogen lov som beskytter dem. Luxemburg har ikke nogen veldefineret grænse for hvornår noget er ’virksomhedens interesse’ som skal beskyttes eller ’offentlighedens interesse’.

PricewaterhouseCoopers lavede en indledende anklage i 2012 efter at Edouard Perrins dokumentar blev sendt, og Luxembourgs statsanklager har derefter lagt sag an mod whitsleblowerne i 2014 – efter anden omgang LuxLeaks.

De tre risikerer at få mange års fængsel selvom deres afsløringer helt klart var i offentlighedens interesse – og har givet anledning til at hele EU’s skattesystem nu er i gang med at blive reformeret.

4. maj er altså en markant dag for De Grønne at fremlægge forslag til et EU-direktiv om beskyttelse whistleblowers ved lov.

Indtil videre har EU kun vejledende anbefalinger om beskyttelse af whistleblowers.

For yderlig læsning

Seneste nyt fra SF her
 
Se den Grønne gruppe i parlamentet her