Uacceptabel behandling af lokale afghanere

AFGHANISTAN, Helmand: Den Danske Kampgruppe reagerer ved kendskab til inhuman behandling

Skriver Hærens Operative Kommando i sin pressemeddelelse
den 11-11-2011 – kl. 10:43

-Og fortsætter
Danske soldater i Afghanistan greb straks ind og stoppede overgrebene, da de den 2. november 2011 erfarede, at to tilbageholdte civile afghanere i afghanske sikkerhedsstyrker varetægt fik slag i hoved og på skuldre.

Umiddelbart efter danskerne havde grebet ind, blev de tilbageholdte sundhedsundersøgt af sanitetspersonellet i patruljebasen, og efter ankomsten til Camp Bastion gennemgik de yderligere en sundhedsundersøgelse.

Sagen blev rapporteret til den øverste militærpolitimyndighed i Task Force Helmand og de afghanske myndigheder.

Desuden har Den Danske Kampgruppe ladet militærpolitiet registrere de danske soldaters observation af hændelsen.

Efterfølgende ønskede de afghanske sikkerhedsstyrker ikke at opretholde anholdelsen.

Den danske styrke besluttede, på baggrund af konkrete efterretninger, selv at tilbageholde dem i overensstemmelse med styrkens regler og procedurer.

Efterfølgende blev det besluttet ikke at retsforfølge afghanerne, hvorefter de blev frigivet af Den Danske Kampgruppe søndag den 6. november 2011.

Danske enheder arbejder tæt sammen med de afghanske sikkerhedsstyrker.
Målet er, at de afghanske sikkerhedsstyrker kan gennemføre operationer selvstændigt uden indblanding fra de internationale militære styrker.

Det går fortsat fremad, men der er fortsat behov for udvikling.
Hårdhændet behandling af tilbageholdte forekommer desværre i samfund, der er præget mange års krig, nød og fravær af en effektiv stat.

Fortsat støtte til de afghanske sikkerhedsstyrker, også på dette område, er nødvendigt for at afghanerne selv kan overtage ansvaret for sikkerheden i Afghanistan.

Reference
Pressemeddelelse fra Hærens Operative Kommando