Aftale sikrer milliardfond til grønne job

Aftale sikrer milliardfond til grønne job
Et mangeårigt ønske går i dag i opfyldelse: Enhedslisten har indgået en aftale med regeringen og SF om en statslig investeringsfond, der kan poste op til 5 mia. kroner i grøn omstilling. Skriver Enhedslisten i sin pressemeddelelse

-og fortsætter
En fond med tredobbelt virkning
Den grønne investeringsfond skal give virksomheder, offentlige institutioner og almene boligforeninger billige lån til energirenoveringer og andre initiativer.

Fonden er win-win-win: Der bliver skabt nye grønne job til metalarbejdere og andre faggrupper i den private sektor. De virksomheder, der energirenoverer, får færre energiudgifter og bliver dermed mere konkurrencedygtige. Og CO2-udledningen bliver mindre, så vi beskytter vores klima.

7.000 statsgaranterede job
Fra statens side skydes der 80 mio. kr. i aftalen i perioden 2014-16. Det vil udløse en fond på hele 2 mia. kr., som vil vokse til 5 mia. kr., når der siden skydes yderligere 120 mio. kr. i projektet. Statsgarantien betyder, at fx pensionskasser vil få en lav, men garanteret rente ud af at investere i fonden.

Mens regeringen hidtil har forsøgt at bekæmpe arbejdsløshed ved at gøre livet surt for de ledige og øge arbejdsudbuddet med asociale reformer, så vil den grønne fond øge efterspørgslen på arbejdskraft. Det vil ifølge Dansk Metal skabe op mod 7.000 reelle arbejdspladser.

Fællesskabets fond
I Finansministeriet går fonden under navnet ”Franks fond”, fordi ideen er udtænkt af Frank Aaen. Vi synes bedre om det officielle navn ”Danmarks grønne investeringsfond” – for den er et fremragende eksempel på et dansk fællesskab, der fungerer. Via fonden løfter vi sammen en opgave, som det private lånemarked ikke har magtet.

Men det er korrekt, at vi i Enhedslisten har arbejdet for denne fond i årevis, senest i forbindelse med sidste års kuldsejlede finanslovsforhandlinger Nu lykkes det. Det understreger, at rød-grønne mandater i Folketinget gør en reel forskel.

Med venlig hilsen,
Johanne Schmidt-Nielsen, politisk ordfører,
Frank Aaen, finansordfører,
og Per Clausen, klima- og energiordfører
For yderlig læsning.
hjemmeside //enhedslisten.dk