Brexit-trussel mod eksport af Grønlandske rejer

Brexit-trussel mod eksport af Grønlandske rejer
Valget
Efter Brexit-valget vågnede virksomhederne op til kursfald på 10 procent på det engelske pund – det laveste niveau i 30 år.

Ustabile valutakurser
For de virksomheder som ikke har England som hovedmarked, er det mere de ustabile valutakurser der kan give anledning til bekymringe.

Kursudviklingen
En uforudsigelig og afgørende faktor i forhold til en eksportvare som rejer, er kursudviklingen på de afgørende valutaer Euro, Pund og i særdeleshed US – dollar.

Stigende priser
Usikkerhed er aldrig godt for afsætningsmulighederne, og føre kursfald til stigende priser, så kan det for nogle vare, betyde lavere efterspørgsel.

En ny traktat
Grønland og den Europæiske Union har lige indgået ny aftale/traktat om fiskeri, som vil danne grundlag for europæisk fiskeri i grønlandsk farvand i 2016.

Grundlag
Fra 2016 må EU fiske færre rejer, færre rødfisk og flere torsk i grønlandske-farvande.

Milliardstøtte til uddannelse
Fiskeririaftalen indgår i et større kompleks af aftaler/traktater, mellem Grønland og EU, hvori også milliardstøtten til uddannelse i Grønland er med.

Samhandel
Derfor er det særdeles uheldigt hvis Grønlands eksport rammes negativt, ikke mindst i lyset af at verdens samhandel fungerer og bæres oppe af aftaler/traktater.

Reference
//sermitsiaq.ag /venstrefloejspartier-brexit-kan-koste-reje-eksport
//politiken.dk /udland/Dansk-Industri-Usikkerheden-er-det-værste

For yderlig læsning

Ny aftale, Grønland og den Europæiske Union