Dagpengeaftale er gigantisk løftebrud

Dagpengeaftale er gigantisk løftebrud
Til trods for løfter, håndslag og alliancer i valgkampen er Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti nu blevet enige om en dagpengeaftale, der betyder, at mange ledige får mindre at leve af.

For det er de ledige selv, der kommer til at betale størstedelen af regningen for lappeløsningen. Skriver Enhedslisten i deres pressemeddelelse

–og fortsætter.
Aftalen betyder, at enlige nyuddannede skal sættes ned i dagpenge med 1879 kr. om måneden, og at alle arbejdsløse skal betale med tre karensdage om året svarende til 2481 kr., hvis de ikke kan finde tilstrækkeligt med småjob.

Partierne bag aftalen har valgt kun at tilføre 300 mio. kr.
Det skal holdes op mod de mere end tre mia. kr., der er sparet på dagpengesystemet.

Men er 300 millioner ikke bedre end ingenting?
Tjah. Aftalen indeholder uden tvivl en mindre forbedring af muligheden for at genoptjene retten til dagpenge for dem, der er i stand til at finde småjob.

Men dem, der ikke kan finde småjob, de vil bare opleve at få mindre at leve af. Og det vil de nyuddannede også. På trods af at der altså hverken er rabat på husleje, busbilletter eller adgang til billige studielån, når man er færdiguddannet.

Både Thorning, Løkke og Thulesen Dahl lovede under valget, at der ikke skulle skæres på dagpengeniveauet. Det løfte er de nu løbet fra.

Og mindst lige så vigtigt: Dagpengeproblemet bliver simpelthen ikke løst. Der vil fortsat være mange tusinde mennesker, som hvert år falder ud af dagpengesystemet.

Langt flere end hvad Lars Løkke, Thulesen Dahl og Vestager regnede med, da de tilbage i 2010 første gang forringede dagpengesystemet.

En del falder ud til ingenting, fordi de ikke har ret til kontanthjælp på grund af ægtefællens indtægt.

Med andre ord: For rigtig mange ledige gør dagpengeaftalen det simpelthen dyrere at blive arbejdsløs.

I Enhedslisten vil vi blive ved med at kæmpe. Socialdemokraternes, Dansk Folkepartis og regeringens gigantiske dagpengesvigt skal mødes af massive protester fra alle, der ønsker et trygt og retfærdigt dagpengesystem.

Med venlig hilsen
Johanne Schmidt-Nielsen, politisk ordfører
Finn Sørensen, arbejdsmarkedsordfører
110120121547

Få et overblik på hjemmesiden, enhedslisten.dk

For yderlig læsning

Enhedslisten: Uligheden skal på skrump!