Grønt lys til Auken-rapporten: 80 pct. færre plastikposer i EU!

Grønt lys til Auken-rapporten: 80 pct. færre plastikposer i EU!
Europa-Parlamentets miljøudvalg har ved en afstemning her til aften vedtaget Auken-rapporten som stiler mod at reducere europæernes groteske overforbrug af plastikposer. Skriver man i Margrete Aukens pressemeddelelse

–og fortsætter.
Margrete Auken er som ordfører på rapporten godt tilfreds med aftenens afstemning og den store opbakning til hendes arbejde.

Vores overforbrug af plastikposer i EU er voldsomt: 100 mia. om året!
Af dem havner mere end 8 milliarder i naturen og havet hvor de volder skade på både mennesker, dyr, fugle og fisk, og det tager rigtigt mange år før de forsvinder.

I dag har parlamentets miljøudvalg støttet mit forslag om at reducere forbruget med 80 mia. poser over de næste år, og det er jeg meget stolt af, siger Margrete Auken.

Midlet til denne reduktion er at indkøbsposer ikke længere skal kunne uddeles gratis hvilket de i dag stadig kan i mange europæiske lande.

Det er indtil videre lykkes Margrete Auken at få opbakning til at få sat en pris på plastikposer på markeder, i supermarkeder og rundt omkring hvor der sælges madvarer. Og at få en anbefaling ind om at det også kommer til at gælde resten af markedet.

I Danmark har vi været gode til at få bugt med engangsplastikposerne, men rundt i andre europæiske lande uddeles der stadig gratisposer i supermarkederne.

Når man får en pose gratis, er man mindre tilbøjelig til at passe på den, og i gennemsnit ryger de ud efter bare 12 minutters brug.

Udover at være årsag til et fælt svineri i naturen, er det ren spild af ressourcer, og det har jeg i dag fået miljøudvalgets støtte til at få gjort noget reelt ved, siger Margrete Auken.

Auken-rapporten skal nu godkendes af det samlede parlament hvilket forventes at skulle ske d. 16. april.

Forslaget kan ikke nå at blive til lov før EP-valget, men med en klar 1. behandling står det stærkt ved de videre forhandlinger med EU-landene efter valget.

For yderlig læsning.

//sf.dk /seneste-nyt
 
Se den Grønne gruppe i parlamentet her
 
Rapport om plastikposer til afstemning i miljøudvalget
 
Nytårsforsæt for 2014: langt færre plastikposer i EU