Dagpengekommissionen har langt fra løst problemet

220820141351

Dagpengekommissionen har langt fra løst problemet
I dag har dagpengekommissionen præsenteret sit forslag til et bedre dagpengesystem. Skriver Enhedslisten i deres pressemeddelelse

-Og fortsætter
Vi mener ikke, der kan skabes en brugbar løsning på det grundlag. Kommissionens anbefalinger rummer ingen svar til de mange tusind, der allerede har mistet deres dagpengeret, og de tusinder, der stadig står til at miste den fremover.

Så der er lang vej igen, før der er ryddet op efter de kæmpe problemer, som Løkkes, Thulesen Dahls og Vestagers milliardstore dagpengenedskæringer har skabt.

Kommissionens forslag indeholder mindre forbedringer for nogle grupper af dagpengemodtagere. For eksempel en mere fleksibel genoptjening. Det er for så vidt udmærket.

Men for det første er det langt fra nok til at løse dagpengeproblemet. Der vil fortsat være markant flere, der falder ud af dagpengesystemet end før højrefløjens forringelser.

Det er simpelthen ikke godt nok.
Derfor er det heller ikke nok at lappe på problemet ved kun at tilføre et mindre beløb, som fagbevægelsens top lægger op til. For at få et trygt dagpengesystem er første skridt, at vi tilbagefører de milliarder, som højrefløjen stjal med deres nedskæringer.

Og for det andet er det helt uacceptabelt, at det er de ledige selv, der skal betale for forbedringer gennem forringelser andre steder i systemet.

Dels lægger kommissionen op til at skære i nyuddannedes dagpenge. Dels vil man gøre alle dagpengemodtagere fattigere ved at indføre de såkaldte karensdage.

Dagpengemodtagere skal to dage hver tredje måned stå uden dagpenge, hvis de ikke har været så heldige at have småjobs i perioden. Det er i praksis at sætte dagpengesatsen ned. Det er ikke rimeligt. Og det skaber utryghed for alle lønmodtagere i Danmark.

Nu går forhandlingerne i gang. I Enhedslisten kommer vi til at stå fast på, at en aftale ikke må indeholde forringelser for dagpengemodtagerne.

Vi vil ikke være med til at flytte rundt på utrygheden blandt mennesker, der er ramt af arbejdsløshed, eller lappe på ét hul i systemet ved at skabe nye.

Det er muligt at finansiere et trygt system uden at tørre regningen af på de ledige endnu en gang. Det kræver blot politisk vilje hos de partier, der siger, de ønsker et bedre dagpengesystem. For eksempel kan vi rulle lettelser af selskabsskatten tilbage.

Derfor skal vi presse på nu. Vi kan alle blive ramt af arbejdsløshed. Så der er brug for, at både lønmodtagere i arbejde og uden arbejde står sammen og insisterer på en rimelig løsning.

Med venlig hilsen
Johanne Schmidt-Nielsen, politisk ordfører
Finn Sørensen, arbejdsmarkedsordfører
110120121547

For yderlig læsning.

Enhedslisten: Uligheden skal på skrump!
 
hjemmeside //enhedslisten.dk