EU svigter Snowden og egne idealer


EU svigter Snowden og egne idealer
Europa-Parlamentets stærke højrefløj afviser at anerkende amerikanske Edward Snowden som whistleblower og tilbyde ham beskyttelse. Skriver man i Margrete Aukens pressemeddelelse

–og fortsætter.
Europa-Parlamentet har i dag nedstemt et ændringsforslag fra SFs partigruppe De Grønne om at opfordre medlemslandene til at tilbyde den amerikanske whistleblower Edward Snowden beskyttelse og forhindre udlevering af ham til USA.

Det er en skandale og fælt hykleri.
Snowden har givet os et enestående indblik i NSAs ulovlige overvågning, men han har betalt en høj pris.

Nu sidder han i Putins Rusland fordi ingen europæiske lande tør komme ham til hjælp, siger Margrete Auken.

Margrete Aukens og De Grønnes ændringsforslag er en del af Europa-Parlamentets rapport om NSAs ulovlige overvågning af EU-borgere.

Hovedparten af materialet i rapporten kommer fra en mand –whistleblower Edward Snowden der i juni 2013 begyndte at lække fortrolige dokumenter fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

Højrefløjen (og store dele af socialdemokraternes) beslutning om at lade Snowden i stikken, skyldes uden tvivl frygten for gode gamle Onkel Sam.

Det overrasker mig ikke.
Europas regeringer har allerede svigtet deres principper ved at samarbejde med NSA.

I sommers fik amerikanerne endda overtalt Frankrig, Portugal, Spanien og Italien til at bryde alle diplomatiske spilleregler og nægte et fly med Bolivias præsident, Eva Morales adgang til deres luftrum fordi der var mistanke om at Snowden var om bord, siger Margrete Auken.

Udover at opfordre medlemslandene til at give Snowden amnesti opfordrer Margrete Auken også EU-Kommissionen til at oprette en fælleseuropæisk ordning for beskyttelse af whistleblowere.

For yderlig læsning

/sf.dk /seneste-nyt
 
Se den Grønne gruppe i parlamentet her
 
Snowden nomineret til Sakharov-prisen
 
Femen aktivist får politisk asyl i Frankrig