Skibet er ladet med miljøsvineri og misinformation

Skibet er ladet med miljøsvineri og misinformation

Et banebrydende initiativ fra der skulle komme miljøskadelig skibsophugning på asiatiske strande til livs blev i sidste uge skrottet med et yderst snævert flertal på bare syv stemmer.

Skriver SF i sin pressemeddelse modtaget den 22-04-2013

–Og fortsætter.
I 2012 blev 365 europæiske skibe, herunder 6 danske, solgt og sendt til ophugning på strande i fjernøsten.

Langt størstedelen af skibsophugningen i udviklingslandene foregår under forfærdelige forhold for mennesker og miljø.

Skibene sejles med fuld fart ind på stranden og skæres dér op stykke for stykke uden hensyn til og forsigtighed med kemikalier og andre miljø- og sundhedsskadelige materialer.

Arbejdet foregår til stor fare for dem der udfører det – i reglen for en ussel løn.

I torsdags stemte det samlede Europa-Parlament om at komme denne sørgelige, men desværre meget udbredte praksis til livs.

Og her blev den helt centrale del af initiativet, en ophugningsfond som skibene skulle betale en lille afgift til ved anløb af EUs havne for at gøre ordentlig skibsophugning konkurrencedygtig, afvist med et snævert flertal på bare 7 stemmer (292 for, 299 imod).

Værre endnu: stemmerne fra den danske højrefløj i Parlamentet var sågar tungen på vægtskålen.

Sikke en redelighed!

Skrinlægningen af ophugningsfonden er først og fremmest resultatet af en oprørende lobbykampagne, som også danske havne og rederier har været med til.

Men på trods af at forslagets ordfører, de Grønnes Carl Schlüter, kunne bevise at påstanden om høje omkostninger og overbebyrdet havneadministration var lodret forkert, havde lobbyisterne penge og kræfter til at blokere for dette vigtige initiativ.

Det betyder at skibssektoren også fremover slipper for at betale for forsvarlig skrotning af deres egne skibe, og de kan fortsætte med skubbe byrderne over på de fattigste lande.

Det er en elendig reklame for de mange danske virksomheder, der lever af søfart verden over.

Du kan se listen over europæiske skibe der er blevet solgt til tredjeverdenslande her

For yderlig læsning.

/sf.dk /seneste-nyt