Stop fattigdomsydelserne

Stop fattigdomsydelserne
Venstre, Konservative, LA og Dansk Folkeparti vil genindføre et loft over kontanthjælp og boligstøtte og 225 timers reglen i en udgave, der ifølge Dansk Socialrådgiverforening er langt værre end under VKO i 00erne. Skriver Enhedslisten i deres pressemeddelelse

–og fortsætter.
Enhedslisten er lodret imod. Derfor lancerer vi kampagnesiden StopFattigdomsydelserne.dk,
der giver overblik over reformens virkelige konsekvenser.

Enlige forsørgere og ikke-jobparate rammes hårdt
Reformen går særligt ud over enlige forsørgere. I et regneeksempel anslår ministeriet, at en enlig forsørger med to børn kan miste 36.300 kr. årligt! Derfor vil vi lovforslaget uden tvivl medføre en voldsom stigning i antallet af fattige børn.

Som udgangspunkt bliver også ikke-jobparate omfattet af både kontanthjælpsloft og 225 timers regel, selvom de i praksis ikke kan tage arbejde på grund af f.eks. sygdom eller misbrug. Enhedslisten har foreslået, at denne gruppe automatisk undtages, men det vil Dansk Folkeparti ikke være med til. Så det bliver helt op til kommunernes individuelle skøn, om en ikke-jobparat på kontanthjælp alligevel skal ud og finde sig 225 timers ustøttet arbejde.

Flere fattige – men ikke flere job
Samlet set vil reformen ifølge regeringens beregninger gøre over 30.000 danskere fattigere. Regeringen tror ikke engang selv på, at det vil føre til en masse job. De forventer kun, at cirka 700 kommer i arbejde på grund af reformen – og først i 2020!

De 0,5 mia. kr. til skattelettelser, som reformen skal generere for at give incitament til at arbejde, vil for lavtlønnede betyde en gevinst på ca. 16 kr. om måneden, hvis besparelsen bruges til at hæve beskæftigelsesfradraget. Men regeringen vil som bekendt bruge pengene til at lette topskatten.

Det handler om at presse mindstelønnen
Beskæftigelsesministeren har forklaret, at det sker af “respekt” for dem, der går på arbejde hver dag uden at tjene ret meget og af respekt for arbejdsmarkedets parter. Men lavtlønnede får det ikke bedre af, at arbejdsløse bliver fattigere. Tværtimod! De bliver jo selv ramt af samme vilkår, hvis de mister jobbet.

Mere indlysende er det, at Dansk Arbejdsgiverforening støtter lovforslaget. For der er en direkte sammenhæng mellem de laveste sociale ydelser og mindstelønnen: Hver gang man sænker ydelserne, så får arbejdsgiverne lettere ved at presse lønnen ned ved overenskomstforhandlingerne. Og hver gang lønnen trykkes, kan de borgerlige under mantraet “det skal betale sig at arbejde” sænke ydelserne igen-igen.

Det er muligvis “respekt” for den stærke part på arbejdsmarkedet – men for alle lønmodtagere er det en dødsspiral.

Med venlig hilsen,
Finn Sørensen, arbejdsmarkedsordfører
110120121547

For yderlig læsning

Få overblik på enhedslisten.dk
 
Dagpengeaftale er gigantisk løftebrud