Afstemning om ansvarlig import af mineraler


Afstemning om ansvarlig import af mineraler
Nogle af de mineraler vi bruger i EU (tin, guld, tantal og malm), kommer fra konfliktramte områder og kaldes derfor konflikt-mineraler.
Skriver man i Margrete Aukens pressemeddelelse

–og fortsætter.
Udvinding af mineraler i disse områder, primært i Asien og Afrika, bidrager ofte direkte til at finansiere de lokale konflikter.

De seneste år har man derfor forsøgt internationalt at få virksomheder til at tage ansvar for at de mineraler der bruges i deres produktion, ikke direkte bidrager til finansieringen af lokale krige.

Efter at FN’s sikkerhedsråd i 2010 satte fokus på problemet og lavede en fælles erklæring, er en frivillig ordning for ansvarlig håndtering af forsyningskæden etableret gennem OECD, men virksomhederne har ikke fulgt op.

USA vedtog allerede i 2010 en lov om at alle virksomheder der er registreret på det amerikanske aktiemarked og som anvender konfliktmineraler i deres produktion, skal kunne bevise hvor disse mineraler kommer fra og at virksomheden gør hvad den kan for ikke at bidrage til finansiering af nogen konflikt (the Dodd-Frank Act).

Det er på tide at EU får en lignende lov der stiller krav til hele forsyningskæden.
Sådan et forslag stemmer Parlamentet om onsdag d. 20. maj

For yderlig læsning

/sf.dk /seneste-nyt
 
Se den Grønne gruppe i parlamentet her