Nye forædlingsteknikker: skjulte GMO’er?

020920132150

Nye forædlingsteknikker: skjulte GMO’er?

Onsdag d. 2. marts afholder Den Grønne Gruppe konference med fokus på nye forædlingsteknikker inden for planteavl.

Skriver man i Margrete Aukens nyhedsbrev –og fortsætter
Siden de første gensplejsede planter blev en del af fødevareindustrien i 1990’erne,
har reaktionerne mod GMO’er været overvejende negative.

Når selskaberne bag GMO’erne finder på nye måder at ændre på planternes DNA,
er de derfor meget forsigtige med hvad de kalder dem.

Der findes i dag en række teknikker som går under navnene “nye forædlingsteknikker” eller “præcisions-avl”, men som bliver brugt til det samme som de fleste klassiske gensplejsninger: at gøre planter resistente mod bestemte pesticider så kun ukrudtet forgår.

I følge EU’s GMO-direktiv defineres et genmodificeret produkt meget klart: Hvis der er ændret på gener, er der tale om genmodificering.

Men denne klare definition er ved at blive udfordret, og Kommissionen skal fastsætte nye kriterier for hvilke teknikker der tæller som GMO’er i 2016.

Hvis Kommissionen opgiver den klare definition af hvad GMO er,
vil det have betydning for både sundhed, miljø og landbrug.

Og det vil ikke være sikkert at de produkter som er skabt ved de nye teknikker,
skal mærkes som GMO; landmanden og forbrugeren vil ikke engang få et valg.

For yderlig læsning.

Se seneste nyt fra SF her
 
Se den Grønne gruppe i parlamentet her
 
Se Europa-Parlamentets Udvalg om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed her