Reformer af banksektor mangler tænder

020920132150

Reformer af banksektor mangler tænder
Europa-Kommissionens længe ventede udspil om opsplitning af banker vil ikke løse finanssektorens problemer.

Onsdag offentliggjorde Europa-Kommissionen det længe ventede udspil om reform af EU’s banksektor. Skriver SF i sin pressemeddelelse

–og forsætter
Margrete Auken er ærgerlig over at dette vigtige lovforslag ikke lever op til forventningerne:

-Alt for mange finansielle institutioner er for store og komplekse. Hvis vi ikke får dem under kontrol, kan vi hurtigt ende i samme situation som i 2008 hvor deres risikable investeringer hev hele samfundet, ja mange lande i en økonomisk afgrund, siger Margrete Auken.

Kommissionens forslag erkender at det er et stort problem at banker blander almindelig bankvirksomhed med risikable investeringer.

Men forslagene i udspillet vil ikke sikre reel adskillelse.
Kommissionen foreslår et forbud mod det såkaldte ‘proprietary trading’ hvor banker spekulerer i egne aktiver.

Det har ingen værdi for bankens kunder eller samfundet, vurderer Kommissionen.
Det er rigtigt, men forbuddet undermineres af Kommissionens for snævre definition af fænomenet.

Kommissionen har den rigtige idé men følger den ikke ordentlig til dørs. Der er fokus på opsplitningen af banker, men det overlades til nationale myndigheder at gøre det og giver dem samtidig mulighed for undtagelser. Det er ineffektiv regulering, siger Margrete Auken.

Lovforslaget skal nu behandles af Parlamentet og Rådet, og her vil Margrete sammen med Den grønne Gruppe forsøge at styrke forslaget så vi sikres mod at gigantiske og komplekse banker igen kan få hele vores samfundsøkonomi til at krakelere.

-Vi skal have adskilt almindelige bankforretning fra investeringsaktiviteterne og al den spekulative hokuspokus der udvikler sig her. Den reelle økonomi skal beskyttes mod spekulationer fra enorme banker, siger Margrete Auken.

For yderlig læsning

Seneste nyt fra SF
 
Se den Grønne gruppe i parlamentet her