EU og Indien er i disse uger ved at afslutte bilaterale forhandlinger om en såkaldt frihandelsaftale.
Sundhedseksperter i FN-systemet og blandt NGO’er påpeger, at aftalen kan få fatale konsekvenser for verdens fattige.
Skriver SF i sin pressemeddelelse
-Og fortsætter
Vurderingen fra eksperterne er, at aftalen kan undergrave den 10 år gamle aftale i WTO, Doha-erklæringen, der sikrede u-landene mulighed for at producere og eksportere generisk medicin, der er patentbeskyttet.
Millioner af fattige mennesker i u-landene er afhængig billig generisk medicin.
SFs Trine Mach vil nu tage sagen op med udenrigsminister Lene Espersen.
– Vi må have garanti for, at den kommende handelsaftale ikke underminerer Doha-erklæringen, der sikrer mulighed for, at u-landene kan købe billig medicin, siger Trine Mach
– Danmark må gøre det klart for EU Kommissionen, at det er aldeles uacceptabelt at indgå aftaler, som fjerner adgang til medicin for verdens fattige, siger hun.
Udkastteksten til handelsaftalen indeholder blandt andet krav om, at Indien skal beskytte testresultater og dokumentation i forbindelse med ansøgninger til myndighederne, således at disse ikke kan genanvendes af producenter, der ønsker at lave generisk medicin.
– Herved forsinkes og fordyres produktion af ny medicin i lande som Indien og forsvinder uden for rækkevidde for store dele af befolkningerne i den fattige del af verden, påpeger Trine Mach
Læger uden Grænser er en af de organisationer, der advarer mod aftalen. Mere end 80 procent af den AIDS-medicin organisationen bruger til at behandle mennesker i u-landene, er kopimedicin fra Indien.
Udover den såkaldte antivirale medicin mod AIDS, købes navnlig medicin mod tuberculose og malaria i Indien. Doha-erklæringen gør det stadig muligt at beskytte patentrettigheder på medicinalvirksomhedernes primære markeder i de industrialiserede lande.
I 2007 stemte Europa-Parlamentet for, at u-landene skal have lov til at købe eller producere billige kopier af patenteret medicin. Skriver SF i sin pressemeddelelse.
For yderlig læsning
//sf.dk/seneste-nyt
Seneste kommentarer