Topmøde om EU´s fremtid

Stats- og regeringsledere mødes i denne uge i Bruxelles, hvor de skal diskutere yderligere økonomisk og politisk integration

Skriver SF i sin pressemeddelelse -Og fortsætter
Torsdag og fredag i denne uge mødes EU´s stats- og regeringsledere til topmøde i Bruxelles, og øverst på dagsordenen står en debat om, hvorvidt – og i givet fald også hvordan – EU skal udvikle sit økonomiske og politiske samarbejde.

Topmødet vil til tage udgangspunkt i planerne om at indføre en bankunion, herunder et europæisk banktilsyn.

Det kommer i første omgang kun til at omfatte landene, der er med i euro-samarbejdet, men diskussionen kommer formentlig også til at handle om, hvorvidt landene udenfor euroen skal være med.

Den danske regering har tilkendegivet, at den ikke umiddelbart ønsker, at Danmark skal være en del af et europæisk banktilsyn.

Diskussionen af en europæisk bankunion er imidlertid også en del af en større diskussion om, hvor det europæiske samarbejde skal bevæge sig hen i de kommende år.

Til at sparke den debat i gang bad stats- og regeringslederne EU´s præsident Herman van Rompuy om at lave en rapport om, hvordan EU kan øge den politiske og økonomiske integration, og første udkast til den rapport skal diskuteres torsdag og fredag.

Her er der blandt andet en ide om, at euro-landene skal have sit eget euro-budget, en ide der vil understrege, at EU bevæger sig i flere hastigheder.

Hvilken rolle Euopa-Parlamentet kommer til at spille er endnu uvist, men indtil nu er parlamentet kun i meget begrænset omfang blevet inddraget i arbejdet med at se på EU´s fremtidige samarbejde.

For yderlig læsning

Se seneste nyt fra SF her